Jump to content

Aristoteli

Nga Wikiquote

Aristoteli (384 - 322) ishte filozof, mendimtar dhe shkencëtar i shquar i Greqisë antike. Konsiderohet gjeniu më i madh intelektual i botës antike perëndimore.

Thënie[Redakto]

 • Është e lehtë të kryhet një veprim i mirë, por jo e lehtë të fitohet një zakon i përhershëm i kryerjes të një veprimi të tillë.
 • Sekreti i humorit është befasia.
 • Dinjiteti nuk matet me titujt që zotëron, por me vetëdijen se i meriton ato.
 • Njohja e vetvetes është fillimi i gjithë mençurisë
 • Çfarë është një mik? Një shpirt i vetëm që banon në dy trupa
 • Edukimi i mendjes pa edukimin e zemrës nuk është aspak edukim
 • Asnjë mendje e madhe nuk ka ekzistuar kurrë pa një prekje çmendurie
 • Ne jemi ajo që bëjmë vazhdimisht, Përsosmëria pra nuk është një akt,por një zakon
 • Ai që ka kapërcyer frikën e tij do të jetë me të vërtetë i lirë
 • Jeta eshte nje komedi per ata qe mendojne dhe nje tragjedi per ata qe ndjejne
 • Kush është i kënaqur me vetmi, është një kafshë e egër ose perëndi
 • Bëhu një mendimtar i lirë, por mos prano gjithçka që dëgjon si të vërtetë.Jini kritik dhe vlerësoni atë në të cilën besoni
 • Ligji është arsye, pa pasion
 • Njeriu i matur nuk thotë çdo gjë që mendon, por mendon çdo gjë që thotë
 • Njeriu nga natyra është një kafshë politike
 • Rrënjët e arsimit janë të hidhura, por fruti është i ëmbël
 • Shpresa është një ëndërr zgjimi
 • Lumturia varet nga vetë ne
 • Dëshira për të qenë miq është punë e shpejtë, por miqësia është një frut që piqet ngadalë
 • Një mik për të gjithë është një mik për askënd
 • Arsyeja është një dritë që Zoti e ka ndezur në shpirt
 • Varfëria është prind i revolucionit dhe krimit
 • Të shkolluarit ndryshojnë nga të pashkolluarit aq sa të gjallët ndryshojnë nga të vdekurit
 • Kënaqësia në punë e vë përsosmërinë në punë
 • Energjia e mendjes është thelbi i jetës
 • Fatkeqësia tregon ata që nuk janë vërtet miq
 • Aty ku kalojnë talentet tuaja dhe nevojat e botës, aty qëndron thirrja juaj
 • Njerëzit i krijojnë zotat sipas vetes jo vetëm për nga pamja por edhe për nga mënyrat e

jetesës

 • Të mësuarit nuk është lojë fëmijësh; ne nuk mund të mësojmë pa dhimbje
 • Unë konsideroj më të guximshëm atë që kapërcen dëshirat e tij sesa atë që pushton armiqtë e

tij, sepse fitorja më e vështirë është mbi veten

 • Për gjërat që duhet të mësojmë para se t'i bëjmë, ne i mësojmë duke i bërë ato
 • Ai që nuk mund të jetë një ndjekës i mirë nuk mund të jetë një udhëheqës i mirë
 • Në të gjitha gjërat e natyrës ka diçka të mrekullueshme
 • Nga natyra, gjithçka dëshiron përsosmërinë e vet
 • Se pari duhet te jetosh pastaj mund te filozofosh
 • Kënaqësitë që vijnë nga të menduarit dhe të mësuarit do të na bëjnë të mendojmë dhe të mësojmë edhe më shumë
 • Adhuruesi i mitit është në një farë mënyre një filozof, sepse miti përbëhet nga gjëra që shkaktojnë mrekulli
 • Aristoteli është një kritik i ashpër i fesë tradicionale, duke besuar se është e rreme,

megjithatë ai gjithashtu mendon se feja tradicionale dhe institucionet e saj janë të nevojshme nëse ndonjë qytet, përfshirë qytetin ideal që ai përshkruan në Politikë, do të ekzistojë dhe lulëzojë

 • Sipas Aristotelit miti është një strukturë ose skelet.Mbi të gjitha, pikëpamja e Aristotelit

është që mitologjia ishte fillimi i marrjes së njohurive të vërteta se si funksionon natyra dhe bota

 • Në Metafizikë, Aristoteli thotë se është çudia që i çoi filozofët e parë të filozofojnë, pasi një njeri që është i çuditur mendon për veten e tij si injorant dhe filozofon për të shpëtuar nga

injoranca e tij

 • Në veprën etike të Aristotelit, "Etika Nikomakane", ai përshkruan natyrën njerëzore si me psikikë racionale dhe iracionale, si dhe një shtytje natyrore për krijimin e shoqërisë, fitimin e

njohurive, gjetjen e lumturisë dhe ndjenjën e lidhur me Zotin

 • Mangësitë e natyrës janë ato që arti dhe arsimi kërkojnë të plotësojnë
 • Gjithçkaja është gjithçka që ka fillim, mes e fund
 • Një rrezik i përbashkët bashkon edhe armiqtë më të hidhur
 • Aristoteli beson se ka njerëz të caktuar që janë 'skllevër natyralë', për shkak të paaftësisë së tyre për të ushtruar arsyen
 • Kënaqësitë dhe dhimbjet lindin vetvetiu nga aktiviteti
 • Sipas Aristotelit, lumturia konsiston në arritjen, gjatë gjithë jetës, të të gjitha të mirave -

shëndetit, pasurisë, dijes, miqve etj. - që çojnë në përsosjen e natyrës njerëzore dhe në pasurimin e jetës njerëzore. Kjo kërkon që ne të bëjmë zgjedhje, disa prej të cilave mund të jenë shumë të vështira

 • Askush nuk behet tiran per tu mbrojtur nga i ftohti
 • Në rastin më të mirë të tij, njeriu është më fisniku nga të gjitha kafshët; i ndarë nga ligji dhe

drejtësia ai është më i keqi

 • Njerëzit melankolikë, nga të gjithë të tjerët, janë më të mprehtit
 • Devijimi më i vogël nga e vërteta do të shumëzohet më vonë
 • Është mirë të jesh zgjuar para agimit, sepse zakone të tilla kontribuojnë në shëndet, pasuri

dhe mençuri

 • Një mik është një vete e dytë, në mënyrë që vetëdija jonë për ekzistencën e një miku ... të na

bëjë më të vetëdijshëm për ekzistencën tonë

 • Natyra nuk bën asgjë kot. Prandaj, është e domosdoshme që personat të veprojnë në

përputhje me natyrën e tyre dhe të zhvillojnë talentet e tyre të fshehura, në mënyrë që të jenë të kënaqur dhe të plotë

 • Qëllimi i arsimit, për Aristotelin, ishte të mësonte virtytet intelektuale dhe morale krah për krah, dhe megjithëse ai e pranoi që zhvillimi intelektual do të kërkonte kohë dhe përvojë,

zhvillimi moral, ai besonte, se mund të ushqehej përmes ekspozimit dhe praktikës së qëllimshme

Thënie për të[Redakto]

Thënie të atribuara gabimisht[Redakto]

Referime[Redakto]

Shiko edhe[Redakto]

Lidhje të jashtme[Redakto]

:Wikipedia
Wikipedia ka një artikull në lidhje me:


Commons
Wikimedia Commons ka materiale multimediale në lidhje me: