Besa

Nga Wikiquote
Jump to navigation Jump to search
Tools-hammer.svg Ky artikull duhet të përmirësohet sipas standardeve të përshkruara te Ndihmë:Çfarë është një artikull?


 • Hidhëroju dikujtë aq sa ka dituri. - Preshevë
 • Ajo që ke frikë të gjen. Elbasan
 • Ai që s'ka gojë, vdes pa ardh dita. Elbasan
 • Ai që s'tutet me fjalë, s'tutet as me pushkë. Kosovë
 • Atë që pështyn, mos e lëpij. Gjirokastër
 • Atë që të qëllon me gur, mos e qëllo me bukë. Vlorë
 • Ai që hyn në lumë edhe do laget. Korçë
 • Burri flet përpara syve e jo pas shpine. Elbasan
 • Burri një herë ka lerë, nji herë do të vdesë. Kurvelesh
 • Burri o të fal, o të var. Gjirokastër
 • Burri s'matet me pëllëmbë po me zemër. Skrapar
 • Burri o të mbyt, o të fal; i ligu as të mbyt, as të fal. Shkodër
 • Çakallit lëshoi ujkun. Elbasan
 • Çkul dhëmbin, të të shëndoshen kryet. Jug
 • Ç'pret nga ai që trembet ngas hija e tij. Kurvelesh
 • Dajaku ka dalë nga xheneti. Kavajë
 • Delen e mplakë frika nga ujku e gërshëra. Devoll
 • Derri do plumbin, nuk zihet me duar. Lushnjë
 • Ditëgjati s'bëhet ditëshkurtër me nëmë. Lunxheri - Gjirokastër
 • Drunë e shtrëmbër e djeg zjarri. Shqipëri e mesme
 • Dhe kau i mirë po s'e ngacmove, s'tërheq në brazdë. Elbasan
 • Dhelprës me dhelpëri, ujkut me trimëri. Jug
 • E nxehta del me të nxehtë, e ftohta me të ftohtë, helmi me helm. Përmet
 • Frika nuk e len lepurin me u majtë. Shkodër
 • Frika ruan vreshtin, bekçiu nuk është gjithnjë. Vlorë
 • Frika nuk e lë lepurin të vërë dhjamë. Kolonjë
 • Fusha bën baltë, mali bën furtunë. Myzeqe
 • Gozhda nxjerr goxhdën. Vlorë
 • Gungaçit vetëm varri ia drejton samarin. Shkodër
 • Guri i rrumbullkët nuk zë vend. Jug
 • Gjalpin e ruan kripa. Gjirokastër
 • Gjersa të mejtonet i mënçuri, i marri mbaroi punën. Korçë
 • I madh është edhe plepi, por e fëlliqin sorrat. Tiranë
 • Ku do të dijë hëna se lehin qentë. Vlorë
 • Ku ngul hunë var hejbet. Jug
 • Ku rafsha mos u vrafsha. Ferizaj
 • Kur i morën armët Lekë Dukagjinit, tha: "Ma mirë me thon qe Leka, se qe vorri i Lekës". Kosovë
 • Kur ke zemër ke edhe krahë. Krujë
 • Kur ngordh gjarpri, ngordh dhe helmi i tij. Jug
 • Kush kërkon gjen. Përmet
 • Kush është trim me mend, se trima budallenj ka sa të duash. Jug
 • Kush ka dhëmbë të fortë, breh dhe kockën. Devoll
 • Kush ka frikë nga hija e tij, le të mos tundet nga vendi. Jug
 • Pushka don pushkën. Tropojë
 • Pyet detin sa lumenj derdhen në të. Kolonjë
 • Qeni i pangopur të ha. Skrapar
 • Qeni i tërbum do vra, se tërbon dynjanë. Elbasan
 • Rrallë vritet burri që ka shumë armiq. Jug
 • Si mjer peshkatari që ka frikë nga lumi. Jug
 • S'ka qeder shqiponja, nga mushkonjat. Berat
 • Shqerra që s'thërret mëmën humbet. Jug
 • Trimëria e kthen plumbin mbrapsht. Jug
 • Trimi e ka me vete fatin. Vlorë
 • Trimin vraje, po mos e shaj. Kolonjë
 • Uji rrjedh pikë-pikë e ha gurin. Jug
 • Zjarrit po nuk i fryve, nuk ndizet. Elbasan
 • Amanetin e mban toka. Shkodër
 • Amanetin as deti nuk e mban, e qet në lëndinë. Dukagjin
 • Besa asht ma e fortë se vdekja. Krujë
 • Besa e burrit, pesha e gurit. Veri
 • Burri i mirë flet një herë. Krujë
 • Burri lidhet për gjuhe, kali për kapistre. Elbasan
 • Detit i ka hije vala, burrit i ka hije fjala. Vlorë
 • Deti njihet në valë, burri njihet në fjalë. Sarandë
 • Ku është besa aty është dhe shpresa. Korçë
 • Mos ki frikë nga hasmi, po nga miku i rremë. Sarandë
 • Nga del fjala del dhe shpirti. Jug
 • Po nuk e pate të ligun brenda, nuk të vjen nga jashtë. Vlorë