Jump to content

Gjuha shqipe

Nga Wikiquote

Gjuha shqipe (ose thjesht shqipja) është gjuhë dhe degë e veçantë e familjes indo-evropiane që flitet nga më shumë se 6 milionë njerëz.

Thënie[Redakto]

  • Unë s’jam vet asnjë thrrime,
Zot! Të lutem duke qarë;
Ali! thërret gjuha ime,
Alinë, Ahmed Myhtarë;
Hysejn, më qan zëmra shumë,
Haxhi Bektashë, Hunqarë,
Them kët vjersh’ për brengën t’ime,
M’u qepn’ ca të mallkuarë!
Pse punoj për gjuhën t’ime,
Dua të zgjuaj Shqiptarë.
Në Vlor’ Kudhës tek po rija,
Treqind e tetëmbëdhjetë,
Viti turqishte ka qënë,
Sheshi kish dalë Mavija!
Spijunët bashkë u-bënë,
Më dogjnë planet e mia!
E mori vesh dhe Turqia,
Që përhapja shqipen unë,
Erdhi çifte suvarija,
Më muarr në burg më shpunë
O Salih! Mos rri pa punë
Merr shkruaj nga Fuzuliu,
Arabi, Farsi ka shumë
Shqip t’a marrij vesh njeriu.
- Salih Baba[1]

Referime[Redakto]

  1. ^ Elsie, Robert (2019). The Albanian Bektashi: history and culture of a Dervish order in the Balkans (në anglisht). London: I.B. Tauris. ISBN 978-1-78831-569-2
:Wikipedia
Wikipedia ka një artikull në lidhje me:


Commons
Wikimedia Commons ka materiale multimediale në lidhje me: