Maturia

Nga Wikiquote
Jump to navigation Jump to search
Tools-hammer.svg Ky artikull duhet të përmirësohet sipas standardeve të përshkruara te Ndihmë:Çfarë është një artikull?


Maturia është vetia e atij që është i matur. Ndryshe mund të quhet edhe pjekuri.

Thënie[redakto]

Proverba[redakto]

 • Mos hyn ne mal pa sepat.
 • As copën e madhe mos e ha pa u menduar.
 • Dy vesh dhe një gjuhë, fol pak e dëgjo shumë.
 • Dhjetë herë mat, një herë pre.
 • Gjella me kripë e kripa me karar.
 • Kur të hedhësh gurin, mate gjer ku arrin.
 • Lakmia, lakfyt.
 • Po t'i marrësh lopës tërë qumështin, ngordh viçi.
 • Tamahu të shpie në gjynah.
 • Të falurit e shumtë i vjen rëndë dhe perëndisë.
 • Ujët e turbullt mbysin burrin, fjalët e shumta përziejnë katundin.
 • Ujku kur ndien erën e dhenëve, harron që ata kanë barinë prapa.
 • U mbush kupa do të derdhet.
 • Unë i ha kumbullat, atij i mpihen dhëmbët.
 • Unë baj barrën, ti djersin.
 • Vera sa ma e ëmbël të jetë, ma fort të zenë.
 • Vreshtë shumë mos ven, shpi shumë mos ban, miq shumë mios xen.
 • Nata s'ka shahit.
 • As para pushkës, as prapa mushkës.
 • Atje ku fle ujët, atje është më thellë.
 • Barka mbytet edhe për një lëkurë lepuri.
 • Bisha tërbohet keq, kur sheh se po i vjen fundi.
 • Bie një gurë e shkoqet një mur.
 • Buka që thyet s'ngjitet më.
 • Çdo gjë forcohet, në themel.
 • Ç'ka humbe mos e kërko, ç'ke në dorë mos e lësho.
 • Çohet një i marrë e qet një gur në ujë, çohen njëzet të urtë e s'mund ta nxjerrin.
 • Dimrit iu bëj hazër që në behar, e beharit që në dimër.
 • Dita ka sy, nata ka veshë.
 • Duhet me i fry lugës para se me të djeg.
 • Dha pesë e hyri në valle, jep dhjetë e s'del dot.
 • E dardhë është dhe bora, po të thanë duart.
 • Edhe pas luftës armët duhet me i mbajtë.
 • E ke zogun në dorë, mbaje.
 • Fusha ka sy, mali ka veshë.
 • Gishtërinjtë i fut në mjaltë e i lëpin, po nuk i kafshon dot se të dhembin.
 • I marri ç'flet nuk din, i urti ç'din nuk flet.
 • I zoti duhet të ruajë arën e vet.
 • Jo si cjapi te kasapi.
 • Kali nuk mbahet për bishti, po prej freri.
 • Ka thënë Nastradini, edhe në diell merr ombrellë.
 • Kur s'ke mace, bëjnë minjtë dasmë.
 • Kij frikë nga një njeri që frikën ta ka.
 • Kujto qenë e bëj gati shkopin.
 • Kur shkon për udhë merr shkop dhe gurë.
 • Kur t'i hypësh kalit, shifi patkonjtë.
 • Kush vret nuk flet.
 • Me zjarrin dhe ujin nuk bëhet shaka.
 • Mos luaj me gurë po e pate shtëpinë me xhama.
 • Mos shkel në dërrasë të kalbur.
 • Mos shko si breshka te nallbani.
 • Mos shko si cjapi te kasapi.
 • Mos u zër për degësh, po për rrënjësh.
 • Nata është me barrë, s'dihet ç'pjell.
 • Nga një vërë e vogël, rrjedh e gjithë fuçia.
 • Nji shkëndi ndez nji mal.
 • Për një dorë kashtë e vret samari mushkën.
 • Për një pe, për një gjilpërë, vate dëm një punë e tërë.
 • Ruaju të të ruajë perëndia.
 • Ruhu nga thëngjilli i mbuluar.
 • Së ligës ruaju, e mira të ndjek vetë nga pas.
 • S'lidhet kali me pè.
 • Shkon një herë, bëhen gjurma; dy tri herë bëhet udhë.
 • Ujku mjergull kërkon.
 • Zë goje qenin, bëj hazër shkopin.
 • Shtëpija pa fëmijë, si nata pa yje.
 • Ma i keqi vëlla të merr hakën.
 • Motra jemi, shoqe s'jemi.
 • Ndarja është më e mira e të ligave.
 • Krushka për dhëndrin gjen peshk majë malit.
 • Gjumi natës i randë i bën keq ditës.
 • Gjumi në dëborë është shkesi i vdekjes.
 • Mos pyet sa vjeç je, po ç'shëndet ke.
 • Nuk mbushet pusi me pështyma.
 • As këmishës së shtatit s'është për t'i besu.
 • Besove, bëre mirë, s'besove, ca më mirë.
 • Ç'ka shtëpia të mos marrë vesh fqinjëria.
 • Do të ruash sekretin nga armiku, mos ia thuaj as mikut.
 • Esapi i shtëpisë nuk del në pazar.
 • E thëna dhe e bëra janë larg.
 • I marri premton dhe budallai shpreson.
 • Kur qesh djalli e ka punën keq.
 • Mba murin mos bie.
 • Me thënë e me të bërë shkon në mes një lum i tërë.
 • Më gënjeve një herë, harram e paç, më gënjeve të dytën hallall.
 • Mos u bëj thes i çpuar.
 • Mos dëgjo ç'thotë ai për vete, por dëgjo ç'thonë bota për të.
 • Ma kanë sharë pelën se kanë sy ta blenë.
 • Në më rrefsh së pari të vraftë Zoti, në më rrefsh së dyti, të ndihmoftë Zoti.
 • Kur të thonë ngordhi ujku, atëherë ruaj gomarë.
 • Mos i jep shkopin harbutit, se të vret me shkopin tënd.
 • Nuk është ar gjithë që ndrit.
 • Nuk i varen ujkut mëlçitë në qafë.
 • Kur merr dërrasa të plasur, çahet e tëra.
 • Kur je veti i dytë, të ngoh dhe fryma e shokut.
 • Me mikun ha e pi, të dhënë e të marrë mos ki.
 • Mendja me mendjen, pjellin mëndje.
 • Me një ka nuk bëhen pendë.
 • Me nji tra nuk mban shtëpia.
 • Mëson nga armiku më shumë se nga miku.
 • Miku i mirë të nderon shtëpinë, miku i vjetër nuk hidhet poshtë.
 • Miku është mik deri sa nuk përzihet në hallet e shtëpisë.
 • Miku harrohet po të largohet.
 • Miku i mirë vjen nga porta.
 • Nuk bëhet stani me dhi të egra.
 • Njeriu ka nevojë më tepër për dashuri, se për lavdi.
 • Njeriu pa shokë, si muri pa tokë.
 • Miku i mikut tim, është edhe miku im.
 • Një krah s'mban kala.
 • Një zog që ndahet nga klloçka, e ha shqipja.
 • Pa djalë e pa gocë rrova, pa shok nuk rrova.
 • Për një shamatë, lypen dy veta.
 • Punën nuk e bën një gisht, po e bën grushti.
 • Qentë le të lehin, karvanet të shkojnë përpara.
 • Ruajmë nga miku, se nga armiku ruhem vetë.
 • S'bëhet lëmi me një kalli.
 • S'bëhet stani me lepura.
 • S'mblidhen lepujt në vath.
 • S'mbushet thesi me një kokërr.
 • Syri është më i mprehtë se kordha.
 • Shejtani kur nuk ka punë rreh të birin.
 • Shokë bashkë, e bukë veç.
 • Shoku sa duhet, aq qortohet.
 • Shtëpinë e mbajnë të gjitha shtyllat.
 • Tek nusja hanë e pinë, te dhëndrri gja nuk dinë.
 • Të më mbrosh atje ku s'jam, se ku jam mbrohem vetë.
 • Uji fle, hasmi s'fle.
 • Ankohet kalorësi se po i varen këmbët.
 • As nuk kam, as më mbarohen.
 • Bjer, o zot, mikun; të haj dhe i zoti i shtëpisë.
 • Bota të jep aq sa t'i kesh dhënë asaj.
 • Bukë e kripë e zemër.
 • Çilet dera, rritet ndera.
 • Dora lanë dorën, të dyja lajnë faqet.
 • Edhe pula jote në kopshtin e botës të duket e majmë.
 • Fukara jam, po shpirtin nuk e kam fukara.
 • I mirë për shokë, e i lig për vete.
 • Bukën tënde ha, hall të botës qa.
 • Çezma i lan të gjithë, veten nuk e lan.
 • I fundit ja do qaj, ja do qeshë.
 • I qan hallin kalorësit.
 • I zoti i shtëpisë, rri në fund të urave të zjarrit.
 • Jo gjithmonë "mirë se të gjeta" po edhe "mirë se erdhe".
 • Kafeja është e zezë, po të zbardh faqen.
 • Nga fryn era kthen gëzofin.
 • Kam qeshur të tjerë, më mbiu në derë.
 • Keq më vjen, po dëm s'më bëhet.
 • Ku s'të thërresin, mos shko; ku s'të pyesin, mos kuvendo.
 • Këpucari i ka këpucët e grisura.
 • Kërkon të zërë gjarpërin me dorë të botës.
 • Kopraci s'të jep të zezën e ullirit.
 • Ku bien daullet të çojnë këmbët vetë.
 • Ku rënça mos u vrafsha.
 • Kur të kem me thasë, të të jap një trastë.
 • Kur të vjen nevojtari në derë, po s'pate gjë, jep një gotë ujë.
 • Kush ha vetëm, vdes dhe vetëm.
 • Kush shkon pa thirrë, kthen pa u përcjellë.
 • Kush vete i paftuar, e gjen sofrën pa shtruar.
 • Kush vjen rrallë, ha bakllavanë, kush vjen shpesh ha përsheshë.
 • Le gomari që na ngordhi, po s'na lënë as mizat rehat.
 • Lype se s'ta jep, merre se nuk thotë gjë.
 • Mali me mal s'piqen, po njeriu do piqet.
 • Me çfarë syri do më shofësh, me atë do të shof.
 • Merr belanë e botës e vë në krye të votrës.
 • Miku i afërt nuk ka nder, se vjen përherë.
 • Miku i thirrur, duhet përcjellun.
 • Miku nuk vjen për thelë e lëng, po për fjalë e për kuvënd.
 • Mikut i lëshohet vendi dhe i dëgjohet kuvendi.
 • Mirmëngjes, me interes.
 • Mos qesh në shok, se e gjen në kokë.
 • Mos e lëndo ku i dhemb.
 • Në daltë djalë të na rrojë, në daltë çupë, të të rrojë.
 • Në shtëpinë e të varurit, nuk zihet litari me gojë.
 • Nuk dua mish e kabuni, po dua, ner e sajdi.
 • O bark, o qerrata, këtu gjete, këtu ha.
 • Pa para njeriu ha dhe një thes me kripë.
 • Peshku në det, kripa në tokë, po bashkohen në tigan.
 • Prifti më përpara bekon mjekrën e tij.
 • Pula bëri venë, gjelit i dhemb barku.
 • Pushka e trimit dhe sofra e xhymertit, janë gjithmonë plot.
 • Qenit hidhi një kockë, të pushojë.
 • Rrugën për te miku, mos e lër të zërë bar.
 • Sevapi as shitet, as blihet.
 • Sqepari bishtin e shokut e gdhend, të tijin jo.
 • Ta shef bojën, sa ta ka nevojën.
 • Trimi nderon trimin, i mençmi të mençmin, i ligu të ligun.
 • Unë ha kumbulla, ty të mpihen dhëmbët.
 • Ustai nuk ka shtëpi.
 • Drunë e shtrembër e djeg zjarri.

Referimet[redakto]

Shiko edhe[redakto]

Lidhje të jashtme[redakto]