Sokrati

Nga Wikiquote
Jump to navigation Jump to search
Tools-hammer.svg Ky artikull duhet të përmirësohet sipas standardeve të përshkruara te Ndihmë:Çfarë është një artikull?


Sokrati

Sokrati (greq. Σωκράτης - Sokratēs 470399 p.e.s.) ishte një filozof i lashtë grek.

Citate[redakto]

 • Duhet të hahet për të jetuar, jo të jetohet për të ngrënë.
 • Kush do të lëvizë botën të lëvizë më parë vetveten.
 • Une e di qe jam inteligjent sepse e di qe nuk di asgje.
 • Sak isha një njeri shumë i ndershëm për të jetuar dhe qenë politikan.
 • Këshilla ime për ty është të martohesh; nëse do të gjesh një grua të mirë, do të jesh i lumtur; nëse nuk do ta gjesh do të bëhesh një filozof.
 • Padija është zanafilla e të gjitha të këqiave.
 • Është më mirë të pësosh padrejtësi sesa të ushtrosh.
 • Kujtohu gjithnjë, se çdo gjë është kalimtare (e përkohëshme); atëherë nuk do të jesh tepër i gëzuar në lumturi dhe jo shumë i pikëlluar në fatkeqësi (vuajtje).
 • Kush beson, se është diçka, ka ndaluar, të bëhet diçka.
 • Ku s´ka me fjalosje, fillon dhuna.
 • Nuk është marre (kori), të mos dish asgjë, por, të mos duash të mësosh kurrgjë.
 • Jo sepse është e vështirë, nuk guxojmë, por sepse nuk guxojmë, është e vështirë.
 • Unë nuk mund ta mësoj askënd për asgjë ; Unë vetëm mund t'i bëj të mendojnë.
 • Të gjitha luftërat janë zhvilluar për para.
 • Dituria e vërtetë qëndron në të diturit se nuk dini asgjë.
 • Të dish, është ta dish se s’'di asgjë. Kjo është domethënia e diturisë së vërtetë.

Burimi: Thënie nga Sokrati