Jump to content

Thomas Jefferson

Nga Wikiquote

Thomas Jefferson (13 prill 1743 - 4 korrik 1826) ishte autori kryesor i Deklaratës së Pavarësisë dhe më vonë shërbeu si Presidenti i tretë i Shteteve të Bashkuara nga viti 1801 deri më 1809.

Thënie[Redakto]

 • Nëse duhet të arrij sukses, sa më shpejt ta di, aq më pak ankth do të më duhet të kaloj. Nëse do të përballem me një zhgënjim, sa më shpejt ta di, aq më shumë jetë do të duhej për ta larguar.
 • Një ndjenjë e gjallë dhe e qëndrueshme e detyrës fizike më shumë qëndron në mendjen e një biri ose bije duke lexuar Mbretin Lear, sesa nga të gjitha vëllimet e thata të etikës dhe hyjnisë, që janë shkruar ndonjëherë.
 • Zoti që na e dha jetën, na e dha edhe lirinë në të njëjtën kohë; forca mund t'i shkatërrojë, por nuk mund t'i ndajë ato.
 • Sa i përket llojit të stërvitjes, unë këshilloj armën. Ndërsa kjo i jep një ushtrim të moderuar trupit, i jep guxim, ndërmarrje dhe pavarësi mendjes.
 • Të gjithë duhet të kenë lirinë e plotë dhe të lirë të mendimit fetar; askush nuk duhet të jetë i detyruar të frekuentojë ose mirëmbajë ndonjë institucion fetar.
 • E vërteta do ta bëjë të veten. Ajo rrallë merret si ndihmë për fuqinë e burrave të mëdhenj, për të cilët rrallë njihet dhe shumë më rrallë është e mirëpritur. Ajo nuk ka nevojë për forcë për të siguruar hyrje në mendjet e njerëzve. Gabimi te e vërteta ka mbizotëruar shpesh nga ndihma e fuqisë ose forcës. E vërteta është antagonisti i duhur dhe i mjaftueshëm ndaj gabimit.
 • Në mesjetë të Krishterimit bëhej kundërshtimi ndaj mendimeve të Shtetit. Pasoja ishte, Krishterimi u ngarkua me të gjitha marrëzitë romake. Asgjë, por argument i lirë, zhurmë dhe madje talljeje nuk do të ruajnë pastërtinë e fesë.
 • Ka situata të jashtëzakonshme që kërkojnë ndërhyrje të jashtëzakonshme. Një popull i mërzitur, i cili mendon se posedon fuqi, nuk kufizohet lehtë brenda kufijve të rregullt.
 • Baza e qeverisë sonë është mendimi i njerëzve, objekti i parë duhet të jetë mbajtja e asaj së drejte; dhe më la mua të vendosja nëse duhet të kishim një qeveri pa gazeta, apo gazeta pa qeveri, nuk duhet të hezitoja asnjë moment të preferoja këtë të fundit. Por dua të them që çdo njeri duhet t'i marrë ato letra dhe të jetë i aftë t'i lexojë ato.
 • Në një klimë të ngrohtë, askush nuk do të përpiqet për veten e tij që mund të bëjë një punë tjetër për të. Kjo është aq e vërtetë, sa ajo e pronarëve të skllevërve një pjesë shumë e vogël në të vërtetë janë parë ndonjëherë për punë.
 • Nuk kam frikë se rezultati i eksperimentit tonë do të jetë se burrave mund t'u besohet të qeverisin vetë pa një mësues. Mund të vërtetohet e kundërta e kësaj, duhet të konkludoj ose se nuk ka zot, ose se ai është një qenie keqdashëse.
 • Më mirë do të rrija mbyllur në një vilë shumë modeste me librat e mi, familjen time dhe disa miq të vjetër, duke ngrënë proshutë të thjeshtë dhe duke e lënë botën të rrokulliset ashtu si i pëlqen, sesa të zë postin më të shkëlqyeshëm, që çdo fuqi njerëzore mund ta japë.
 • Nuk më bën asnjë dëm që fqinji im të thotë se ka njëzet perëndi, apo asnjë zot. As nuk ma zë xhepin dhe as ma shkel këmbën.
 • Nuk presim që të përkthehemi nga despotizmi në liri me një pendë.
 • Liria jonë varet nga liria e shtypit, dhe kjo nuk mund të kufizohet pa u humbur.
 • Bëj tregti me të gjitha kombet, mos bëj aleancë me asnjë. Kjo duhet të jetë motoja jonë.
 • Njeriu që nuk lexon fare është më i kulturuar se ai që lexon vetëm gazeta.
 • Kur populli ka frikë nga qeveria, ka tirani. Kur qeveria ka frikë nga populli, ka liri.

Thënie për të[Redakto]

Thënie të atribuara gabimisht[Redakto]

Referime[Redakto]

Lidhje të jashtme[Redakto]

:Wikipedia
Wikipedia ka një artikull në lidhje me:


Commons
Wikimedia Commons ka materiale multimediale në lidhje me: