Jump to content

Fjalë të urta shqiptare

Nga Wikiquote
Ky artikull duhet të përmirësohet sipas standardeve të përshkruara te Ndihmë:Çfarë është një artikull?


 • Nga një vrimë e vogël, rrjedh e gjithë fuçia.
 • Një shkëndijë ndez një mal.
 • Për një dorë kashtë e vret samari mushkën.
 • Për një pe, për një gjilpërë, vajti dëm një punë e tërë"
 • Ruaju të të ruajë perëndia.
 • Ruhu nga thëngjilli i mbuluar.
 • Së ligës ruaju, e mira të ndjek vetë nga pas.
 • S'lidhet kali me pe.
 • Shkon një herë, bëhen gjurma; dy tri herë bëhet udhë.
 • Ujku mjergull kërkon.
 • Përmend qenin, bëj gati shkopin.
 • Shtëpia pa fëmijë, si nata pa yje.
 • Më i keqi vëlla të merr hakun.
 • Motra jemi, shoqe s'jemi.
 • Ndarja është më e mira e të ligave.
 • Krushka për dhëndrin gjen peshk majë malit.
 • Gjumi natës i randë i bën keq ditës.
 • Gjumi në dëborë është shkesi i vdekjes.
 • Mos pyet sa vjeç je, po ç'shëndet ke.
 • Nuk mbushet pusi me pështyma.
 • As këmishës së shtatit s'është për t'i besu.
 • Besove, bëre mirë, s'besove, ca më mirë.
 • Ç'ka shtëpia të mos marrë vesh fqinjëria.
 • Do të ruash sekretin nga armiku, mos ia thuaj as mikut.

capi mendjelehte shqeteson bariun duke e lene tufen te shkujdesur si rrapi shiun

 • Esapi i shtëpisë nuk del në pazar.
 • E thëna dhe e bëra janë larg.
 • I marri premton dhe budallai shpreson.
 • Kur qesh djalli e ka punën keq.
 • Mba murin mos bie.
 • Me thënë e me të bërë shkon në mes një lum i tërë.
 • Më gënjeve një herë, harram e paç, më gënjeve të dytën hallall.
 • Mos u bëj thes i çpuar.
 • Mos dëgjo ç'thotë ai për vete, por dëgjo ç'thonë bota për të.
 • Ma kanë sharë pelën se kanë sy ta blenë.
 • Në më rrefsh së pari të vraftë Zoti, në më rrefsh së dyti, të ndihmoftë Zoti.
 • Kur të thonë ngordhi ujku, atëherë ruaj gomarë.
 • Mos i jep shkopin harbutit, se të vret me shkopin tënd.
 • Nuk është ar gjithë që ndrit.
 • Nuk i varen ujkut mëlçitë në qafë.
 • Kur merr dërrasa të plasur, çahet e tëra.
 • Kur je veti i dytë, të ngoh dhe fryma e shokut.
 • Me mikun ha e pi, të dhënë e të marrë mos ki.
 • Mendja me mendjen, pjellin mëndje.
 • Me një ka nuk bëhen pendë.
 • Me nji tra nuk mban shtëpia.
 • Mëson nga armiku më shumë se nga miku.
 • Miku i mirë të nderon shtëpinë, miku i vjetër nuk hidhet poshtë.
 • Miku është mik deri sa nuk përzihet në hallet e shtëpisë.
 • Miku harrohet po të largohet.
 • Miku i mirë vjen nga porta.
 • Nuk bëhet stani me dhi të egra.
 • Njeriu ka nevojë më tepër për dashuri, se për lavdi.
 • Njeriu pa shokë, si muri pa tokë.
 • Miku i mikut tim, është edhe miku im.
 • Një krah s'mban kala.
 • Një zog që ndahet nga klloçka, e ha shqipja.
 • Pa djalë e pa gocë rrova, pa shok nuk rrova.
 • Për një shamatë, lypen dy veta.
 • Punën nuk e bën një gisht, po e bën grushti.
 • Qentë le të lehin, karvanet të shkojnë përpara.
 • Ruajmë nga miku, se nga armiku ruhem vetë.
 • S'bëhet lëmi me një kalli.
 • S'bëhet stani me lepura.
 • S'mblidhen lepujt në vath.
 • S'mbushet thesi me një kokërr.
 • Syri është më i mprehtë se kordha.
 • Shejtani kur nuk ka punë rreh të birin.
 • Shokë bashkë, e bukë veç.
 • Shoku sa duhet, aq qortohet.
 • Shtëpinë e mbajnë të gjitha shtyllat.
 • Tek nusja hanë e pinë, te dhëndrri gja nuk dinë.
 • Të më mbrosh atje ku s'jam, se ku jam mbrohem vetë.
 • Uji fle, hasmi s'fle.
 • Ankohet kalorësi se po i varen këmbët.
 • As nuk kam, as më mbarohen.
 • Bjer, o zot, mikun; të haj dhe i zoti i shtëpisë.
 • Bota të jep aq sa t'i kesh dhënë asaj.
 • Bukë e kripë e zemër.
 • Çilet dera, rritet ndera.
 • Dora lanë dorën, të dyja lajnë faqet.
 • Edhe pula jote në kopshtin e botës të duket e majmë.
 • Fukara jam, po shpirtin nuk e kam fukara.
 • I mirë për shokë, e i lig për vete.
 • Bukën tënde ha, hall të botës qa.
 • Çezma i lan të gjithë, veten nuk e lan.
 • I fundit ja do qaj, ja do qeshë.
 • I qan hallin kalorësit.
 • I zoti i shtëpisë, rri në fund të urave të zjarrit.
 • Jo gjithmonë "mirë se të gjeta" po edhe "mirë se erdhe".
 • Kafeja është e zezë, po të zbardh faqen.
 • Nga fryn era kthen gëzofin.
 • Kam qeshur të tjerë, më mbiu në derë.
 • Keq më vjen, po dëm s'më bëhet.
 • Ku s'të thërresin, mos shko; ku s'të pyesin, mos kuvendo.
 • Këpucari i ka këpucët e grisura.
 • Kërkon të zërë gjarpërin me dorë të botës.
 • Kopraci s'të jep të zezën e ullirit.
 • Ku bien daullet të çojnë këmbët vetë.
 • Ku rënça mos u vrafsha.
 • Kur të kem me thasë, të të jap një trastë.
 • Kur të vjen nevojtari në derë, po s'pate gjë, jep një gotë ujë.
 • Kush ha vetëm, vdes dhe vetëm.
 • Kush shkon pa thirrë, kthen pa u përcjellë.
 • Kush vete i paftuar, e gjen sofrën pa shtruar.
 • Kush vjen rrallë, ha bakllavanë, kush vjen shpesh ha përsheshë.
 • Le gomari që na ngordhi, po s'na lënë as mizat rehat.
 • Lype se s'ta jep, merre se nuk thotë gjë.
 • Mali me mal s'piqen, po njeriu do piqet.
 • Me çfarë syri do më shofësh, me atë do të shof.
 • Merr belanë e botës e vë në krye të votrës.
 • Miku i afërt nuk ka nder, se vjen përherë.
 • Miku i thirrur, duhet përcjellun.
 • Miku nuk vjen për thelë e lëng, po për fjalë e për kuvënd.
 • Mikut i lëshohet vendi dhe i dëgjohet kuvendi.
 • Mirmëngjes, me interes.
 • Mos qesh në shok, se e gjen në kokë.
 • Mos e lëndo ku i dhemb.
 • Në daltë djalë të na rrojë, në daltë çupë, të të rrojë.
 • Në shtëpinë e të varurit, nuk zihet litari me gojë.
 • Nuk dua mish e kabuni, po dua, ner e sajdi.
 • O bark, o qerrata, këtu gjete, këtu ha.
 • Pa para njeriu ha dhe një thes me kripë.
 • Peshku në det, kripa në tokë, po bashkohen në tigan.
 • Prifti më përpara bekon mjekrën e tij.
 • Pula bëri venë, gjelit i dhemb barku.
 • Pushka e trimit dhe sofra e xhymertit, janë gjithmonë plot.
 • Qenit hidhi një kockë, të pushojë.
 • Rrugën për te miku, mos e lër të zërë bar.
 • Sevapi as shitet, as blihet.
 • Sqepari bishtin e shokut e gdhend, të tijin jo.
 • Ta shef bojën, sa ta ka nevojën.
 • Trimi nderon trimin, i mençmi të mençmin, i ligu të ligun.
 • Unë ha kumbulla, ty të mpihen dhëmbët.
 • Ustai nuk ka shtëpi.
 • Drunë e shtrembër e djeg zjarri.
 • E ke zogun në dorë, mbaje.
 • Fusha ka sy, mali ka veshë.
 • Gishtërinjtë i fut në mjaltë e i lëpin, po nuk i kafshon dot se të dhembin.
 • I marri ç'flet nuk din, i urti ç'din nuk flet.
 • I zoti duhet të ruajë arën e vet.
 • Jo si cjapi te kasapi.
 • Kali nuk mbahet për bishti, po prej freri.
 • Ka thënë Nastradini, edhe në diell merr ombrellë.
 • Kur s'ke mace, bëjnë minjtë dasmë.
 • Kij frikë nga një njeri që frikën ta ka.
 • Kujto qenë e bëj gati shkopin.
 • Kur shkon për udhë merr shkop dhe gurë.
 • Kur t'i hypësh kalit, shifi patkonjtë.
 • Kush vret nuk flet.
 • Me zjarrin dhe ujin nuk bëhet shaka.
 • Mos luaj me gurë po e pate shtëpinë me xhama.
 • Mos shkel në dërrasë të kalbur.
 • Mos shko si breshka te nallbani.
 • Mos shko si cjapi te kasapi.
 • Mos u zër për degësh, po për rrënjësh.
 • Nata është me barrë, s'dihet ç'pjell.
 • Bisha tërbohet keq, kur sheh se po i vjen fundi.
 • Bie një gurë e shkoqet një mur.
 • Buka që thyet s'ngjitet më.
 • Çdo gjë forcohet, në themel.
 • Ç'ka humbe mos e kërko, ç'ke në dorë mos e lësho.
 • Çohet një i marrë e qet një gur në ujë, çohen njëzet të urtë e s'mund ta nxjerrin.
 • Dimrit iu bëj hazër që në behar, e beharit që në dimër.
 • Dita ka sy, nata ka veshë.
 • Duhet me i fry lugës para se me të djeg.
 • Dha pesë e hyri në valle, jep dhjetë e s'del dot.
 • E dardhë është dhe bora, po të thanë duart.
 • Edhe pas luftës armët duhet me i mbajtë.
 • Atje ku fle ujët, atje është më thellë.
 • Nata s'ka shahit.
 • Unë i ha kumbullat, atij i mpihen dhëmbët.
 • Unë baj barrën, ti djersin.
 • Vera sa ma e ëmbël të jetë, ma fort të zenë.
 • Qefi prish qefin.
 • Mos dalë goja para mendjes.
 • Mos i bjer të mirës me shkelm.
 • Mos i hyr valles, kur nuk di ta hedhësh.
 • Mos kërko qiqra të pjekura në hell.
 • Ngopet deti me lumenj?
 • Nuk mba ujë orizi.
 • Një fjalë që e dinë dy veta, e dinë gjithë bota.
 • Pi rakinë e jo mendjen.
 • Lisi nuk pritet me nji të rame.
 • Lulja e këputun nuk mbin më.
 • Fjala dhe plumbi kur dalin s'kthehen më.
 • Gazi i madh kthehet në helm.
 • Dijet e mëdha janë në fjalë të shkurtra.
 • Dardha dhe sëpata e kanë bishtin mbrapa.
 • Kur s'di not mos u fut në ujë.
 • Kush ha shumë i del për hunde.
 • Kush shef ma sëpari barkun, asht i mangët nga trutë.
 • Ç'del nga goja, hyn në vesh e del për hunde.
 • Kur flet shkopi të vret.
 • Kur han bukë misri, kujto bukë thekri.
 • Kashata e madhe të ngec në fyt.
 • Këmba e madhe të shqyen këpucën.
 • Janë të urtë të marrët sa pa thënë fjalët.
 • Gjuha eshtra s'ka, eshtra thyen.
 • Gjuha të lidh, gjuha të zgjidh.
 • Ha të rrosh, jo rro të hash.
 • Gjuha flet e fshihet, shpina pret e rrihet.
 • Dy kunguj nën një sqetull s'mbahen.
 • Mali digjet,plaka krehet.
 • Ti qesh me të tjera, po bota qesh me ty.
 • Trimërinë pas luftës e urtësinë pas kuvendit s'e ha as qeni.
 • Trimi që lëvdohet, nuk të vret.
 • U bë dhija me tremb ujkun.
 • U bo veja me mësue pulën.
 • U hap dheu, doli një plesht.
 • U mbars mali, polli një mi.
 • Unë vij nga më rrahën, ti më tregon shkopinjtë.
 • U rrit kungulli dhe mori dhenë.
 • Zuri qeni një lepur, nuk quhet zagar.
 • Ai që e ka provue din edhe me të mësue.
 • Bëne vath e ve në vesh.
 • Bëj si të thotë më i madhi.
 • Bleta din si bëhet mjaltët.
 • S'di gomari të haj tagji.
 • Dami të bëhet mësim.
 • Kush s'pyet mbetet budalla.
 • Kush u dogj nga qulli, i fryn edhe kosit.
 • Pyetën mushkën, cilin ka baba; "kam dajo kalën" - tha.
 • S'e lenë hunda me pa larg.
 • S'ka lezet në kokën e zgjebur, shamia e mëndafshtë.
 • S'ka të shurdhët, më të shurdhët nga njeriu që s'don dije.
 • Sorra e mbante veten për pallua, po kur pa këmbët e saj qau.
 • S'tunden malet me përralla.
 • Teneqe e prishur, ka zë të gërvishur.
 • Mos u mat me hijen e me njerëzit.
 • Mos u mat me hijen e pasdrekes.
 • Në portën e të shurdhit mos trokit.
 • Nga ferra e vogël del lepuri i madh.
 • Nuk mësohet plaku si do krehur mjekra.
 • Njeriu sido që të bëjë, nuk e kapërcen dot hijen e tij.
 • Pas lufte të gjithë bëhen trima.
 • Këlyshi sado të lehë nuk të kafshon.
 • Kollaj të thuash vreshtë, po duhet rrushi.
 • Kur ngjite përpjetë, shiko dhe tatëpjetë.
 • Kur u ba horri pashë, vrau t'anë.
 • Kush ka matur veten, ka matur gjithë botën.
 • Kush s'kupton, i japin të kuptojë.
 • Lumi i thellë, s'ka ushëtimë.
 • Më parë mëso veten, pastaj të tjerët.
 • Mos i zbulo petët byrekut, se i dalin lakrat.
 • Mos mëso ustanë, po merri zananë.
 • Ai që do të zihet, zihet edhe me macen.
 • Dhisë kur i hanë brirët, gjen shoqe ti përpjekë.
 • Edhe guri pëlcet kur nxehet.
 • E mjel sa e mjel lopën pastaj i bie me këmbë dhe e derdh.
 • Fjal e ëmbël thyhen të fortin.
 • Fjala e mirë në ditë të keqe.
 • Dhembi kafshon shpesh gjuhën, megjithatë ata mbeten miq.
 • Gurit të rrokullisur dhe të dehurit mos i del përpara as mbrapa.
 • Hiq inatin gjej rehatin.
 • I buti thyen të fortin.
 • Kur piqen dy vezë, njëra do thyhet.
 • Kush nuk e urdhëron dot vehten, pajtohet kollaj me të keqen.
 • Kush e qit koburen, se fut pa zbrazur.
 • Lumi i thellë, nuk rrëmben.
 • Me gojë i afron, me gojë i largon shokët.
 • Me njoftë veten asht urti, me qeverisë veten, është trimni.
 • Mëngjesi është më i mençëm se nata.
 • Mos i fryj zjarrit se të djeg.
 • Mos merr si pushka e jevgut.
 • Mos nxirr vrerë prej goje të hidhërohesh, po nxirr sheqer të ëmbëlsohesh.
 • Nga mërzitja e minjve, i vuri zjarrë mullirit.
 • Nuk thyen dhëmbë fjala e mbarë.
 • Për inat të sime vjerre, vete fle me mullixhinë.
 • Për pleshtin djeg jorganin.
 • Rrugë e gjatë pret shkurtër.
 • Sa ti trazosh urët aq më shumë ndizen.
 • Sherri do nge, davaja do para.
 • Shkallët ngjiten shkallë-shkallë.
 • Ti prite të paktën, prite dhe të shumtën.
 • Trim i mirë quhet ai që përcjell zemërimin.
 • Uthulla e fortë plas gurin.
 • Hajde baba të dëftej arrat e malit; Hajde gjyshe të të kallzoj ato të gjyshit.
 • As topi i Ali Pashës s'e tund.
 • Atij që nuk e do, i thuaji: "Të hyftë vetja në qejf".
 • Avash Beg se ka hendek.
 • Ay që ecën me krye përpjetë, bie në gropë.
 • Baste e budalla, motër e vëlla.
 • Breshëri e rreh, e dhija bishtin përpjetë.
 • Daullja bie për ata që kanë veshë.
 • Del çiraku më i mirë se ustai.
 • Dy gjela në një vikt, s'këndojnë.
 • Dhi e krimbur, bishtin përpjetë.
 • Edhe vali je, shiko ku ishe dje.
 • Ena bosh zhurmon më tepër.
 • Është nga ai gur që thyen çekan.
 • Fjala pa punë, si peshku pa lumë.
 • Fjalë pak e punë shumë.
 • Fol me ty, fol me murin.
 • Gjëmon voza që nuk ka verë.
 • Gjithkush leu, mentë e veta pëlqeu.
 • Hiqu det se do shkojë lumi.
 • I gjen mushka drutë.
 • I mbushet mendja, atij që ka mend.
 • Jashtë valles dinë të gjithë të kërcejnë.
 • Paraja nuk i zgjedh njerëzit.
 • Kush fle ngorhtë ka edhe ftohtë.
 • Ku ka zemër ka dhe krahë.
 • Malet tunden, po nuk bien.
 • Me fal gjakun është burrni.
 • Mos kij turp nga kush s'ka turp.
 • Mos prit të të kërkojë e mira, po kërkoje.
 • Mushka do dru, e demi kular.
 • Mos u fshi si miu prapa poçes.
 • Në kudhrën e nxehtë, s'rrihet me çekan druri.
 • Njeriut iu bëj njeri, qenit bëniu qen.
 • Po kërciti dhëmbët qeni i qëndro me shkop në dorë.
 • Po nuk qau fëmija, nuk i jep nëna sisë.
 • Po nise një udhë, do kaptosh dhe sheshe, dhe male, dhe gurë.
 • Po nuk u turbullua, nuk kthjellohet.
 • Kënga për darkë, brenga për drekë.
 • Kush mori udhë, dhe do të lodhet.
 • Kushtrimi del për të ligshtin, pse trimi kujtohet vet.
 • Kush ka turp, vdes për bukë.
 • Më mirë nën hijes ne ferres sime, sesa nën hijen e fikut tonë.
 • Mikun nderoje dhe vëre në qoshe, po zot shtëpie të jesh vetë.
 • Mish të ngordhur edhe egërsira nuk ha.
 • Mjer ai që pret nga tjetri!
 • Mjer puna ime, qe se bani dora ime.
 • Mos shko maz pas pele.
 • Mos shko pas qerres së tjetrit.
 • Mos u ban mjaltë, se të han mizat.
 • Nën hije as bari nuk ngren krye.
 • Nuk rron peshku pa ujë.
 • Një gjë që të merr dora, mos prit të ta japin.
 • Një punë që s'e bën vetë, mos kërko të gjesh të metë.
 • Për çdo punë, puth dorën tënde.
 • Po nuk nderove veten, s'të nderon njeri.
 • Pyet shtatë a tetë, e bëj si di vetë.'
 • Qafa e unjur, koka e prerë.
 • Qëndro shtyllë e mos u bëj urë.
 • Rrushi varet në degët e vet.
 • S'bëhet dasma pa thyer kupa.
 • Gjithsecili në punën e tij është zot.
 • S'mbahet shpirti me falimnders.
 • Syri i të zotit plehron arën.
 • Shqiponja nuk gjuan miza.
 • Më mirë Sokol një herë, se sorrë gjithherë.
 • Mashë e tjetrit mos u bëj.
 • Me dorën e tjetrit, mos vrafsh as gjarprin.
 • Me duart e mija rrafa kokën time.
 • Më e urtë se delja nuk ka, por edhe asaj i ngjiten ferrat pas.
 • Më mirë gomar, po tëndin, se kalë, po të botës.
 • Kush unj qafën i bie zverkut.
 • Ku të ha, kruaje.
 • Leku i huj, peshon rëndë në xhep.
 • Kush mba vesh botën, prish kokën.
 • Kush merr mendjen e botës, i sjell dëm kokës.
 • Çdo shpresë fluturon me krahët e saj.
 • Ç'hall ke, vështroje.
 • Dasëm pa mish nuk ka.
 • Dasma do mish, lufta do gjak.
 • Dele e butë në qafë të ujkut.
 • Dora e huj të krun, po jo ku të kruhet.
 • Ec me këmbë tueja e jo me mend e huaja.
 • E di gjalmi ç'ka torba.
 • E di vetë gomari ku i vret samari.
 • Gunë e huaj s'të mban ngrohtë.
 • Gjithkush teshat i lan në shtëpinë e vet.
 • Hallet e mia i di trari im.
 • Hall me qè e hall me buaj, po më keq me qè të huaj.
 • I zoti ia sheh plagën kalit, nën samar, se qiraxhiu, ngrihet e shkon.
 • Jeton bleta majë malit, jeton dhe miza nën bisht të kalit.
 • Kali i botës s'të nxjerr jashtë portës.
 • Kafshata e huaj të mbet në fyt.
 • Këmba e di se ku e vret këpuca.
 • Kur se mbajnë njëzet e katër tuejt, nuk e mbajnë as katërdhetë e tetë të huejt.
 • Kur m'i punonin arat, u liga dhe u thava, kur i punova vet, u maha dhe u ringjalla.
 • Ai që ndërton me djersë, mbron me gjak.
 • Ai që bahet i butë si dele e hanë ujqtë.
 • As veshi të mos mbajë plur, as këmba të mos durojë gjemb.
 • Bilbili te kafazi s'këndon nga qejfi, po nga marazi.
 • Breshka po ferrën don.
 • Buka e botës s'të ngop.
 • Buka e botës, laku i kokës.
 • Burri nuk shtrihet as për së vdekmi.
 • Çdo mal e din barrën e vet.
 • Vritet faji e jo njeriu.
 • Ariu s'i arrinte dot goricat e thoshte: "Qenkan të pa pjekura".
 • Atij i thonë: "Ja ujku", ay thotë: "Ku është gjurma".
 • Ay që të do, të qorton, ay që nuk të do, të lëvdon.
 • Ç'bluan mendja, zbulon pija.
 • Ç'ka barku, nxjerr bardhaku.
 • Difton fëmija, ç'ka shtëpia.
 • Malin lëvroje për lisin, fushën për misrin.
 • Më parë vra ujkonjën: pastaj mbyt këlyshët.
 • Mos pyet si vdiq, po pyet si rrojti.
 • Nderi vjen e ikën, por turpi vjen e nuk ikën.
 • Në të humbi unaza, gishti ta ka fajin.
 • Ngarkoje tjetrin aq sa mban.
 • Nuk është e drejtë me u ba dikujt nanë e dikujt njerkë.
 • S'hahet në vend të djathit.
 • S'hahen bashkë turp e bukë.
 • Kur qeth, bën qime, kur ha, bën thërrime.
 • Kur të gjen një vdekje, të ngushëllojnë; po kur të gjen turpi, ç'të thonë?
 • Kusari para se të vjedh, bën hazër vendin.
 • Kush ha bukë, bën thërrime.
 • Kush ka ngrënë mjaltin, ka mizën pas veshit.
 • Ka të mençur për të marrë.
 • Hatëri të lë pa brekë.
 • E zuri krimbi peshkun, nuk e zuri grepi.
 • Fajat janë që pjellin ligjin.
 • Faji është jetim, s'i ka dalë zot njeri.
 • Fajin e ka gomari, nuk e ka samari.
 • Fjala e drejtë është e shkurtër, fjala e shtrembër është e gjatë.
 • Gabimi falet njëherë, e jo përherë.
 • Ai që e ka mizën në kapuç, e ka vjedh bletën.
 • Bëni si them unë, e mos bëni si bëj unë.
 • Bie molla që ka krimbin.
 • Buçja po nuk luajti bishtin, nuk i ngjiten qentë prapa.
 • Ban mirë e harro, ban lig e kujto.
 • Bëj nder e gjej qeder.
 • Edhe ëngjëlli, edhe djalli, janë brenda tek i gjalli.
 • Edhe kopësht i mbret të jetë, një gjemb brenda do e ket.
 • E keqja nuk harrohet, e mira po.
 • E mira dhe e keqja nuk kanë fund.
 • E mira nuk ka tavan, e liga s'ka taban.
 • Ha njëzet e nëntë kafshata me gjellë, s'thua gjë, të tridhjetën thatë dhe bën kiametin.
 • I ligu kur të hipën mbi shpinë, nuk din me zbritë kurrë.
 • I ligu të puth e të kafshon.
 • I ligu ngatërron dhe yjet në qiell.
 • I mirë sa më s'ka, kur fle nuk ha.
 • Jo i mirë sa të të lëpijnë, jo i keq sa të të pështyjnë.
 • Kur pi ujë, kujto burimin.
 • Kur s'më bën nder, mos më bëj qeder.
 • Malli i keq shifet në bojë, dhe njeriu i keq shifet në sy.
 • Për çdo punë që bënë, mejto se ke edhe vdekje.
 • Pyka e vet e shkyn lisin.
 • Pyll pa derra s'ka.
 • Qen i bardhë, qen i zi, qen i kuq, qen murrash, qen balash, qen është...
 • Qeni kur kërkon të hajë të zonë, vritet.
 • Qepa, qoftë e re, qoftë e vjetër, po era qepë vjen.
 • Qeni edhe me sapun të lahet, era qen do të vijë.
 • Rrit këlyshët të të hanë kokën.
 • Rrufeja nuk bie në hale.
 • Sëpatës bish mos iu ban.
 • Ska din zemra, atje shkon mendja.
 • Të mirën në e hedh prapa, e gjen përpara.
 • Atë që merr me një dorë, kthehe me të dyja.
 • Vëthët i nxorra po vërët i kam.
 • Ai që lakmon më shumë, është gjithmonë i varfër.
 • Ç'bëhet rrallë, bëhet për mall.
 • Më mirë një bole sot se dy bole nesër.
 • U habit pas lëngut, harroi thelat.
 • Vajtëm për lesh e dualëm të qethur.
 • Shumë lule dalin në prill, por pakë rrojnë.
 • Të bënin mizat mjaltë, do t'i kishim qypat plot.
 • Po pate dhen gjen edhe bari.
 • Prishja e shtëpisë vjen nga mend.
 • Kam inat po nuk kam takat.
 • Sa të mbledhësh ti rrusht, tjetri ka ngrënë një kosh.
 • S'mbartet ujë me shportë.
 • Si është vendi bëhet kuvendi.
 • S'jepet një pelë për një thelë.
 • Me një gur, ti vrave dy zogj.
 • Më bli nji kalë e nji shalë o baba, se kam gjet një patkua.
 • Mos bëj petulla me ujë.
 • Mos e humb si Xhaferri simiten.
 • Mos fol si e ëma e zeqos në majë të thanës.
 • Mos hidh të thatën mbi të njomë.
 • Mos prish sixhaden të arnosh xhyben.
 • Mos shit qen të blesh këlyshë.
 • Mos kërko gjilpërën në kasollen e kashtës.
 • Mos u mbyt me një pikë ujë.
 • Ndoqe fillin gjete lëmshin.
 • Në luftë duhen shtatë hile një trimëri.
 • Nga dy të vështira, më e lehta, më e mira.
 • Nuk sheh syri po sheh mendja.
 • Nuk të ngroh zjarri i kashtës.
 • Nuk të thonë: "Qysh ke qenë, po qysh je".
 • O djalë në vend të huaj, si të bjerë daullja luaj.
 • Oxhaku le të jetë i shtrembër, tymi të shkojë përpjetë.
 • Peshku në det, kusija në zjarr.
 • Lepuri në mal, kusia në zjarr.
 • Mate punën jo me atë që mbjell, po me atë që korr.
 • Hesapi nuk bëhet pa hanxhinë.
 • Gjej vendin e bëj kuvendin.
 • Gjuha dredhon se mendja e mëson.
 • Hekuri rrihet sa është i nxehtë.
 • Humbi sëpatën, i rruat bishti.
 • Kali i mirë shton torbën e tij.
 • Kalit të mirë shtoi tagjinë.
 • Koha vjen për atë që di ta presë.
 • Ku qe, asgjëkundi, çfarë bëre, asgjë.
 • Burimi i mirë duket në thatësirë.
 • Ç'i do qeni brekët.
 • Ç'ke moj zemër që rënkon; koka bën, koka pëson.
 • Çobani i mirë e njeh bagëtinë me blegërimë.
 • Deshi të vej vetullat, nxorri sytë.
 • Deti ka ujë boll, po me u pi s'pihet.
 • Edhe kau ka gjuhë të mëdha, por nuk flet dot.
 • Shkolla e krijon përvojën, përvoja shkollën kurrë.
 • Dita me diell duket që në mëngjes.
 • Djathin, mirë që e hëngri miu, po shëllirën kush e piu.
 • Duhet ndarë kashta nga kokrrat.
 • Dy shaka bëjnë një të vërtetë.
 • Foli derës të dëgjojë dritarja.
 • Foli plakës të dëgjojë nusja.
 • Fshati që duket s'do kallauz.
 • Gënjeshtra është një plagë, dhe në u shëroftë të le nishan.
 • Gënjeshtra nuk ka as dorë, as këmbë, as bisht, as rrënjë.
 • Gjarpëri ecën dhe fshin gjurmët me bisht.
 • Gjuha e ka rrënjën në zemër.
 • Po nuk e njohe hidhërimin, nuk do të kuptosh dhe gëzimin.
 • Hileqari nuk të shef në sy, po shef në tokë.
 • Ka, që dhe gomarin mashkull e bëjnë me barrë.
 • Kritika është ilaç i hidhur, po ilaç ama.
 • Kur dhelpra nuk arriti rrushtë, tha se janë të thartë.
 • Kur fjala del nga zemra, godet në zemër.
 • Malli i prishur nuk shitet pa gënjyer.
 • Me pasë bishtin ta presin, me mos e pasë ta njesin.
 • Më mirë me të hidhurat më përpara e të ëmbëlat pas.
 • Mos e ban penin tra.
 • Me sa ka peshk pa halë, aq ka dhe të bukur pa fjalë.
 • Nuk do as mend as kalem, shif e shkruaj.
 • Nuk i gjenden gjarpërit këmbët.
 • Nuk luan ferra kot.
 • Nuk mbulohet dielli me shoshë.
 • Nuk qaj se s'dua burrën, po bëj zakone.
 • Po të lavi, të levi dhe bishtin t'a krevi, hap sytë se të gënjevi.
 • Qeni tund bishtin për të mbajtur miqësinë.
 • Rena a nana e tana të këqijave.
 • S'dalin dyzet ujqër nga një drizë.
 • S'i bën mjekra priftërinjtë.
 • Siç na dinë, qofshim, siç jemi, mos qofshim.
 • S'mbushet thesi me gënjeshtra.
 • Ti kemi sahanët pa kapakë.
 • Ustai, ustanë e njef në z zanat.
 • Atij i plasin sytë, e tjetri e pyet për vetullat.
 • Burrë e grua si mish e thua
 • Dëgjo shtatë a tetë dhe përseri bëj si di vetë
 • Fashati që duket, s'do kallauz
 • Fjalët jane gra, veprat burra
 • I duruari, i fituari
 • I zoti e nxjerr gomarin nga balta.
 • Kush s'ka kokë, ka këmbë !
 • Mos i shiko gunën por shikoji punën
 • Punën e sotme, mos e lër për nesër
 • Qengji mir thith dy nëna
 • Rigoni s'bëhet lis.
 • Sa të rrosh, do mësosh
 • Shtriji këmbët sa ke jorganin
 • Ujku qimen e ndërron por zakonin s'e harron!
 • Atdheu është në rrezik atëherë kur njerëzit e padijshëm fillojnë të mendojnë se janë të dijshëm. Rrustem Haradinaj/Prishtinë
 • Ara ime varri im. LABËRI
 • Ardhin galat dhe prishën folenë e bilbilit. KORÇË

Atdheu është dhe. Kur ti shikon dike edhe ata të shikojnë ty* Valdrin Moorina

 • Atdheu e nana nuk harrohen. TROPOJË
 • Atdheu mbi të gjitha. VLORË
 • Ai që lë arën e vetë, nget arën e huaj. KORÇË
 • Balta më e ëmbël se mjalta. GJIROKASTËR
 • Bijë vendi pikë argjendi. BERAT
 • Bukë e hi në shtëpi. PËRMET
 • Çdo hi në vatrën e tij. JUG
 • Çdo komb t'i vërë vetes një vlere, atë i venë dhe të huajt. JUG
 • Çdo zog kërkon folenë e tij. JUG
 • Dardha bie nën dardhë. VLORË
 • Derë e botës s'është strehë e kokës. JUG
 • Duaje atdhenë si shqiponja folenë. JUG
 • Duaj at e duaj nënë, por më shumë duaj atdhenë. KOR
 • Dy duar për një kokë, koka për atdhenë. KOR
 • Dheu zhuritet por bari mbin përsëri. JUG
 • Qeni leh tek stani i tij. GJIROKASTER
 • Fjala në vend të huej, bahet gur. VERI
 • Guri i rëndë në vend të vet. PËRMET
 • Gjeli në pleh të tij këndon më mirë. KORÇË
 • Gjeli mbret mbi pleh të vet .JUG
 • Gjuha dhe njerëzit janë tapia e vendit. JUG
 • Gjuha bashkon kombin. JUG
 • Gjuha ruhet atje ku shkruhet. KORÇË
 • I ikuri dhe i vdekuri s'kanë hatër. JUG
 • Kur të jesh në dhe të huaj, dita të bëhet një muaj. KOSOVË
 • Kush ka vdekë për atdhe, nuk ka vdekë por ka le. SHKODËR
 • Mace e botës vjen në shtëpi, për të përmbysur tenxheret. KORÇË
 • Mbrohe atdhenë si shqiponja folenë. SHKODËR
 • Një nënë nuk na ka bërë, po një vend kemi të tërë. BERAT
 • Nji zogu që i prishet foleja hidhet degë më degë. MAT
 • O shtëpi, o bukë e hi, nuk gjendet varri si ti. ÇAMËRI
 • Qeni te shpia e vet gjithmonë asht trim. VERI
 • Shqiponja fluturon në qiell, po folenë e bën në tokë. LABËRI
 • Arnaut, he arnaut, në vend të bukës po blen barut. KOSOVË
 • Besë e shqiptarit si purteka e arit. JUG
 • Dy milion kur hanë bukë, dyqind milion kur bëjmë pushkë. JUG
 • Gjakut të derdhur të shqiptarit i bie dielli e nuk e than, i bie shiu dhe nuk e lan. VERI
 • Supet e maleve dhe supet e shqiptarit nuk janë kërrusur kurrë. JUG
 • Shqipëria është e vogël, po shqiptarët janë shpirtmëdhenj. JUG
 • Shqiptari kryet e pren dhe besën s'e then. KOSOVË
 • Shqiptari kur jep fjalën, ther djalën. VLORË
 • Shqiptari me armë e shokë, s'i lutet kurkujt mbi tokë. KOSOVË
 • Shqiptari për mik asht tret e asht fik. KOSOVË
 • Shqiptari s'ha pulë të ngordhur. JUG
 • Shqiptari s'lë hak pa marrë e borxh pa larë. VLORË
 • Shqiptari shqiptarit nuk ka k'i mburret për trimëri. SKRAPAR
 • Shqiptarit e ne nga varri me i shku, me e pasë frikë. TIRANË
 • Shqiptari vetin e jep e shokun s'e jep. KOSOVË
 • Shqiptari vritet por pushkën nuk e hedh. JUG
 • Shqiptari s'e han trupin me bukë. VLORË
 • Toskë e gegë, pemë nga një degë. GJIROKASTËR
 • Kush rren shtetin, rren vetin. TROPOJË
 • Jeta gjithmon te jep nje mudesi te dyte ajo eshte e nesra.KOSOVË
 • Shkolla e krijon përvojën, përvoja shkollën kurrë. Rr. Haradinaj/Prishtinë
 • Dita me diell duket që në mëngjes. MYZEQE
 • Djathin, mirë që e hëngri miu, po shëllirën kush e piu. ELBASAN
 • Duhet ndarë kashta nga kokrrat. VLORË
 • Dy shaka bëjnë një të vërtetë.
 • Foli derës të dëgjojë dritarja. VLORË
 • Foli plakës të dëgjojë nusja. JUG
 • Fshati që duket s'do kallauz. KORÇË
 • Gënjeshtra është një plagë, dhe në u shëroftë të le nishan. JUG

LGënjeshtra nuk ka as dorë, as këmbë, as bisht, as rrënjë. BERAT

 • Gjarpëri ecën dhe fshin gjurmët me bisht. KORÇË
 • Gjuha e ka rrënjën në zemër. VERI
 • Po nuk e njohe hidhërimin, nuk do të kuptosh dhe gëzimin. VERI
 • Hileqari nuk të shef në sy, po shef në tokë. DIBËR
 • Ka, që dhe gomarin mashkull e bëjnë me barrë. JUG
 • Kritika është ilaç i hidhur, po ilaç ama. VLORË
 • Kur dhelpra nuk arriti rrushtë, tha se janë të thartë. JUG
 • Kur fjala del nga zemra, godet në zemër. BERAT
 • Malli i prishur nuk shitet pa gënjyer. VLORË
 • Me pasë bishtin ta presin, me mos e pasë ta njesin. SHKODËR
 • Më mirë me të hidhurat më përpara e të ëmbëlat pas. PATOS
 • Mos e ban penin tra. DIBËR
 • Me sa ka peshk pa halë, aq ka dhe të bukur pa fjalë. KRUJË
 • Nuk do as mend as kalem, shif e shkruaj. ELBASAN
 • Nuk i gjenden gjarpërit këmbët. JUG
 • Nuk luan ferra kot. VLORË
 • Nuk mbulohet dielli me shoshë. JUG
 • Nuk qaj se s'dua burrën, po bëj zakone. VLORË
 • Po të lavi, të levi dhe bishtin t'a krevi, hap sytë se të gënjevi. KORÇË
 • Qeni tund bishtin për të mbajtur miqësinë. KORÇË
 • Rena a nana e tana të këqijave. KAVAJË
 • S'dalin dyzet ujqër nga një drizë. JUG
 • S'i bën mjekra priftërinjtë. JUG
 • Siç na dinë, qofshim, siç jemi, mos qofshim. KORÇË
 • S'mbushet thesi me gënjeshtra. GJIROKASTËR
 • Shakaja është gjysma e të vërtetës. JUG
 • Ti kemi sahanët pa kapakë. JUG
 • Ustai, ustanë e njef në zanat. GJIROKASTËR
 • Atij i plasin sytë, e tjetri e pyet për vetullat. SARANDË
 • Barku i gjerë, truri i ngushtë. ELBASAN
 • Budallai shkon tek e ngasin. ELBASAN
 • Burimi i mirë duket në thatësirë. KRUJË
 • Ç'i do qeni brekët. KORÇË
 • Ç'ke moj zemër që rënkon; koka bën, koka pëson. PËRMET
 • Çobani i mirë e njeh bagëtinë me blegërimë. JUG
 • Deshi të vej vetullat, nxorri sytë. JUG
 • Deti ka ujë boll, po me u pi s'pihet. KOSOVË
 • Edhe kau ka gjuhë të mëdha, por nuk flet dot. JUG
 • E mirë edhe fuqia, por ca më mirë urtija. JUG
 • Hesapi nuk bëhet pa hanxhinë. KORÇË
 • Gjej vendin e bëj kuvendin. ELBASAN
 • Gjuha dredhon se mendja e mëson. GJIROKASTËR
 • Hekuri rrihet sa është i nxehtë. BERAT
 • Humbi sëpatën, i rruat bishti. JUG
 • Kali i mirë shton torbën e tij. JUG
 • Kalit të mirë shtoi tagjinë. SHKODËR
 • Koha vjen për atë që di ta presë. VLORË
 • Ku qe, asgjëkundi, çfarë bëre, asgjë. JUG
 • Kur del dielli, të gjithë e dinë nga bie lindja. JUG
 • Kur gabon i mençuri çuditet budallai. MYZEQE
 • Lepuri në mal, kusia në zjarr. JUG
 • Mate punën jo me atë që mbjell, po me atë që korr. GJIROKASTËR
 • Ma mirë të kesh mend se pare. KOSOVË
 • Mendja është në majë të gjuhës. SHKODËR
 • Mendja e lehtë rëndon të zonë. KRUJË
 • Me një gur, ti vrave dy zogj. KUÇ-VLORË
 • Më bli nji kalë e nji shalë o baba, se kam gjet një patkua. TIRANË
 • Mos bëj petulla me ujë. DIBËR
 • Mos e humb si Xhaferri simiten. ELBASAN
 • Mos fol si e ëma e zeqos në majë të thanës. KORÇË
 • Mos hidh të thatën mbi të njomë. VLORË
 • Mos prish sixhaden të arnosh xhyben. LUNXHËRI
 • Mos shit qen të blesh këlyshë. KORÇË
 • Mos kërko gjilpërën në kasollen e kashtës. POGRADEC
 • Mos u mbyt me një pikë ujë. PËRMET
 • Ndoqe fillin gjete lëmshin. JUG
 • Në luftë duhen shtatë hile një trimëri. SKRAPAR
 • Nga dy të vështira, më e lehta, më e mira. JUG
 • Nuk sheh syri po sheh mendja. JUG
 • Nuk të ngroh zjarri i kashtës. SKRAPAR
 • Nuk të thonë: "Qysh ke qenë, po qysh je". VLORË
 • O djalë në vend të huaj, si të bjerë daullja luaj. KURVELESH
 • Oxhaku le të jetë i shtrembër, tymi të shkojë përpjetë. JUG
 • Peshku në det, kusija në zjarr. JUG
 • Për gjithë vend ka pleq me mend. VLORË
 • Po të mos kishte budallenj, me kë do qeshnim. DARDHË
 • Po pate dhen gjen edhe bari. LIBRAZHD
 • Prishja e shtëpisë vjen nga mend. ELBASAN
 • Kam inat po nuk kam takat. BERAT
 • Sa të mbledhësh ti rrusht, tjetri ka ngrënë një kosh. KORÇË
 • S'mbartet ujë me shportë. SHKODËR
 • Si është vendi bëhet kuvendi. VERI
 • S'jepet një pelë për një thelë. JUG
 • S'ka varfëri i mençuri. JUG
 • Shtatin pyll e mendjen fyll. SHIJAK
 • Shumë lule dalin në prill, por pakë rrojnë. JUG
 • Të bënin mizat mjaltë, do t'i kishim qypat plot. KORÇË
 • Thesi i zbrazët s'qëndron në këmbë. KRUJË
 • U habit pas lëngut, harroi thelat. JUG
 • Vajtëm për lesh e dualëm të qethur. KORÇË
 • Vetëm budallai është i kënaqur gjithmonë nga vetja. JUG
 • Vëthët i nxorra po vërët i kam. JUG
 • Ai që lakmon më shumë, është gjithmonë i varfër. JUG
 • Ç'bëhet rrallë, bëhet për mall. JUG
 • Më mirë një bole sot se dy bole nesër. KAVAJË
 • Ai që do të zihet, zihet edhe me macen. DARDHË
 • Duro sa mund, gëzohu pa fund. VERI
 • Dhe durimi ka kufi. JUG
 • Dhisë kur i hanë brirët, gjen shoqe ti përpjekë. DEVOLL
 • Edhe guri pëlcet kur nxehet. KRUJË
 • E mjel sa e mjel lopën pastaj i bie me këmbë dhe e derdh. KORÇË
 • Fjal e ëmbël thyhen të fortin. SHKODËR
 • Fjala e mirë në ditë të keqe. KRUJË
 • Dhembi kafshon shpesh gjuhën, megjithatë ata mbeten miq. JUG
 • Gurit të rrokullisur dhe të dehurit mos i del përpara as mbrapa.LUNXHERI
 • Hiq inatin gjej rehatin. KRUJË
 • I buti thyen të fortin. SHKODËR
 • Kur piqen dy vezë, njëra do thyhet. VLORË
 • Kush nuk e urdhëron dot vehten, pajtohet kollaj me të keqen. VLORË
 • Kush e qit koburen, se fut pa zbrazur. VLORË
 • Lumi i thellë, nuk rrëmben. JUG
 • Me gojë i afron, me gojë i largon shokët. KOSOVË
 • Me njoftë veten asht urti, me qeverisë veten, është trimni. MILOT
 • Mëngjesi është më i mençëm se nata. TIRANË
 • Mos i fryj zjarrit se të djeg. JUG
 • Mos merr si pushka e jevgut. TIRANË
 • Mos nxirr vrerë prej goje të hidhërohesh, po nxirr sheqer të ëmbëlsohesh. PËRMET
 • Nga mërzitja e minjve, i vuri zjarrë mullirit. JUG
 • Nuk thyen dhëmbë fjala e mbarë. JUG
 • Për inat të sime vjerre, vete fle me mullixhinë. PËRMET
 • Për pleshtin djeg jorganin. JUG
 • Rrugë e gjatë pret shkurtër. MYZEQE
 • Sa ti trazosh urët aq më shumë ndizen. JUG
 • Sherri do nge, davaja do para. SKRAPAR
 • Shkallët ngjiten shkallë-shkallë. JUG
 • Ti prite të paktën, prite dhe të shumtën. SKRAPAR
 • Trim i mirë quhet ai që përcjell zemërimin. KRUJË
 • Uthulla e fortë plas gurin. TIRANË
 • Hajde baba të dëftej arrat e malit; Hajde gjyshe të të kallzoj ato të gjyshit. ELBASAN
 • As topi i Ali Pashës s'e tund. ELBASAN
 • Atij që nuk e do, i thuaji: "Të hyftë vetja në qejf". SHKODËR
 • Avash Beg se ka hendek. BERAT
 • Ay që ecën me krye përpjetë, bie në gropë. JUG
 • Baste e budalla, motër e vëlla. JUG
 • Breshëri e rreh, e dhija bishtin përpjetë. GJIROKASTËR
 • Daullja bie për ata që kanë veshë. PËRMET
 • Del çiraku më i mirë se ustai. JUG
 • Dy gjela në një vikt, s'këndojnë. JUG
 • Dhi e krimbur, bishtin përpjetë. BERAT
 • Edhe vali je, shiko ku ishe dje. LUKOVË
 • Ena bosh zhurmon më tepër. KRUJË
 • Është nga ai gur që thyen çekan. JUG
 • Fjala pa punë, si peshku pa lumë. GJIROKASTËR
 • Fjalë pak e punë shumë. LIBRAZHD
 • Fol me ty, fol me murin. KAVAJË
 • Gjëmon voza që nuk ka verë. JUG
 • Gjithkush leu, mentë e veta pëlqeu. ELBASAN
 • Hiqu det se do shkojë lumi. JUG
 • I gjen mushka drutë. JUG
 • I mbushet mendja, atij që ka mend. SKRAPAR
 • Jashtë valles dinë të gjithë të kërcejnë. SKRAPAR
 • Kalliri me bukë, s'e ngren kryet përpjetë. JUG
 • Këlyshi sado të lehë nuk të kafshon. KORÇË
 • Kollaj të thuash vreshtë, po duhet rrushi. DUKAT
 • Kur ngjite përpjetë, shiko dhe tatëpjetë. JUG
 • Kur u ba horri pashë, vrau t'anë. KAVAJË
 • Kush ka matur veten, ka matur gjithë botën. JUG
 • Kush s'kupton, i japin të kuptojë. JUG
 • Lumi i thellë, s'ka ushëtimë. JUG
 • Marrija ma e madhe asht me kujtue vedin të mençëm. SHKODËR
 • Mendjemadhi niset me kalë, kthehet me këmbë. KORÇË
 • Më parë mëso veten, pastaj të tjerët. JUG
 • Mos i zbulo petët byrekut, se i dalin lakrat. BERAT
 • Mos mëso ustanë, po merri zananë. PËRMET
 • Mos u kapardis si gjeli në plehra. SHIJAK
 • Mos u mat me hijen e me njerëzit. JUG
 • Mos u mat me hijen e pasdrekes. VLORË
 • Në portën e të shurdhit mos trokit. KORÇË
 • Nga ferra e vogël del lepuri i madh. JUG
 • Nuk mësohet plaku si do krehur mjekra. JUG
 • Njeriu sido që të bëjë, nuk e kapërcen dot hijen e tij. KORÇË
 • Pas lufte të gjithë bëhen trima. TIRANË
 • Pula bën venë e kakaris sa zgjuan mëhallë, pela bën mushkën dhe nuk ndihet fare. VLORË
 • Pyetën mushkën, cilin ka baba; "kam dajo kalën" - tha. JUG
 • S'e lenë hunda me pa larg. KRUJË
 • S'ka lezet në kokën e zgjebur, shamia e mëndafshtë. KORÇË
 • S'ka të shurdhët, më të shurdhët nga njeriu që s'don dije. JUG
 • Sorra e mbante veten për pallua, po kur pa këmbët e saj qau. VLORË
 • S'tunden malet me përralla. JUG
 • Teneqe e prishur, ka zë të gërvishur. VLORË
 • Ti mbaje veten ulët, pa të ngrenë të tjerët. LABËRI
 • Ti qesh me të tjera, po bota qesh me ty. KURVELESH
 • Trimërinë pas luftës e urtësinë pas kuvendit s'e ha as qeni. SKRAPAR
 • Trimi që lëvdohet, nuk të vret. KOSOVË
 • U bë dhija me tremb ujkun. VLORË
 • U bo veja me mësue pulën. KAVAJË
 • U hap dheu, doli një plesht. JUG
 • U mbars mali, polli një mi. JUG
 • Unë vij nga më rrahën, ti më tregon shkopinjtë. VLORË
 • U rrit kungulli dhe mori dhenë. SKRAPAR
 • Zuri qeni një lepur, nuk quhet zagar. JUG
 • Ai që e ka provue din edhe me të mësue. KOSOVË
 • Bëne vath e ve në vesh. SHKODËR
 • Bëj si të thotë më i madhi. JUG
 • Bleta din si bëhet mjaltët. JUG
 • S'di gomari të haj tagji. PËRMET
 • Dami të bëhet mësim. DIBËR
 • Kush s'pyet mbetet budalla. JUG
 • Kush u dogj nga qulli, i fryn edhe kosit. JUG
 • Njeriu pa shkollë, asht si pemë e egër. VERI
 • Atë që merr me një dorë, kthehe me të dyja. VLORË
 • Ban mirë e harro, ban lig e kujto. VERI
 • Bëj nder e gjej qeder. MYZEQE
 • Edhe ëngjëlli, edhe djalli, janë brenda tek i gjalli. KRUJË
 • Edhe kopësht i mbret të jetë, një gjemb brenda do e ket. JUG
 • E keqja nuk harrohet, e mira po. KOSOVË
 • E mira dhe e keqja nuk kanë fund. JUG
 • E mira nuk ka tavan, e liga s'ka taban. KOSOVË
 • Ha njëzet e nëntë kafshita me gjellë, s'thua gjë, të tridhjetën thatë dhe bën kiametin. BERAT
 • I ligu kur të hipën mbi shpinë, nuk din me zbritë kurrë. TROPOJË
 • I ligu të puth e të kafshon. JUG*I ligu ngatërron dhe yjet në qiell. JUG
 • I mirë sa më s'ka, kur fle nuk ha. JUG
 • Jo i mirë sa të të lëpijnë, jo i keq sa të të pështyjnë. JUG
 • Kur pi ujë, kujto burimin. VLORË
 • Kur s'më bën nder, mos më bëj qeder. BERAT
 • Malli i keq shifet në bojë, dhe njeriu i keq shifet në sy. SHKODËR
 • Për çdo punë që bënë, mejto se ke edhe vdekje. SKRAPAR
 • Pyka e vet e shkyn lisin. KOSOVË
 • Pyll pa derra s'ka. ELBASAN
 • Qen i bardhë, qen i zi, qen i kuq, qen murrash, qen balash, qen është … JUG
 • Qeni kur kërkon të hajë të zonë, vritet. JUG
 • Qepa, qoftë e re, qoftë e vjetër, po era qepë vjen. JUG
 • Qeni edhe me sapun të lahet, era qen do të vijë. VLORË
 • Rrit këlyshët të të hanë kokën. DEVOLL
 • Rrufeja nuk bie në hale. TIRANË
 • Sëpatës bish mos iu ban. DIBËR
 • Ska din zemra, atje shkon mendja. SHKODËR
 • Të mirën në e hedh prapa, e gjen përpara. SULOVË
 • Ai që e ka trupin e drejtë, nuk ka frikë se i del hija e shtrembër. JUG
 • Ai që e ka mizën në kapuç, e ka vjedh bletën. KOSOVË
 • Bëni si them unë, e mos bëni si bëj unë. KORÇË
 • Bie molla që ka krimbin. JUG
 • Buçja po nuk luajti bishtin, nuk i ngjiten qentë prapa. ELBASAN
 • Çika pa nder, si lulja pa erë. KOSOVË
 • E drejta pa forcë, s'të pi ujë. JUG
 • E zuri krimbi peshkun, nuk e zuri grepi. JUG
 • Fajat janë që pjellin ligjin. JUG
 • Faji është jetim, s'i ka dalë zot njeri. ELBASAN
 • Fajin e ka gomari, nuk e ka samari. JUG
 • Fjala e drejtë është e shkurtër, fjala e shtrembër është e gjatë. TETOVË
 • Gabimi falet njëherë, e jo përherë. KOSOVË
 • Gjithkush ka dy kandarë, një për vete, një për të tjerët. JUG
 • Hatëri të lë pa brekë. BERAT
 • Hesapi i qëruar, të nxjerr të nderuar. JUG
 • Ka të mençur për të marrë. MALLAKASTËR
 • Koka e falur s'pritet. JUG
 • Kur falet e liga, dënohet e mira. JUG
 • Kur ke të drejtë, lëviz dhe malet. JUG
 • Kur qeth, bën qime, kur ha, bën thërrime. DEVOLL
 • Kur të gjen një vdekje, të ngushëllojnë; po kur të gjen turpi, ç'të thonë? KORÇË
 • Kusari para se të vjedh, bën hazër vendin. KURVELESH
 • Kush ha bukë, bën thërrime. JUG
 • Kush ka ngrënë mjaltin, ka mizën pas veshit. ELBASAN
 • Kyçi vihet për të ndershmin, pa rezili shpon murin. JUG
 • Malin lëvroje për lisin, fushën për misrin. GJIROKASTËR
 • Më parë vra ujkonjën: pastaj mbyt këlyshët. JUG
 • Mos pyet si vdiq, po pyet si rrojti. JUG
 • Nderi vjen e ikën, por turpi vjen e nuk ikën. VLORË
 • Në të humbi unaza, gishti ta ka fajin. KORÇË
 • Ngarkoje tjetrin aq sa mban. GRAMSH
 • Nuk është e drejtë me u ba dikujt nanë e dikujt njerkë. TETOVË
 • S'hahet në vend të djathit. KORÇË
 • S'hahen bashkë turp e bukë. JUG
 • Zoti vonon, po nuk harron. PËRMET
 • Vritet faji e jo njeriu. VLORË
 • Ariu s'i arrinte dot goricat e thoshte: "Qenkan të pa pjekura". BERAT
 • Atij i thonë: "Ja ujku", ay thotë: "Ku është gjurma". JUG
 • Ay që të do, të qorton, ay që nuk të do, të lëvdon. BERAT
 • Ç'bluan mendja, zbulon pija. BERAT
 • Ç'ka barku, nxjerr bardhaku. JUG
 • Difton fëmija, ç'ka shtëpia. VERI
 • Dinaku hyn në pus e del pa lagur. TIRANË
 • Dinaku të çon në dyzet çezma e s'të jep ujë. PËRMET
 • Ai që ndërton me djersë, mbron me gjak. BERAT
 • Ai që bahet i butë si dele e hanë ujqtë. KOSOVË
 • As veshi të mos mbajë plur, as këmba të mos durojë gjemb. JUG
 • Bilbili te kafazi s'këndon nga qejfi, po nga marazi. SHKODËR
 • Breshka po ferrën don. KAVAJË
 • Buka e botës s'të ngop. KORÇË
 • Buka e botës, laku i kokës. SARANDË
 • Burri nuk shtrihet as për së vdekmi. MIRDITË
 • Çdo mal e din barrën e vet. PRIZREN
 • Çdo njeri është mbret në shtëpinë e tij. JUG
 • Çdo shpresë fluturon me krahët e saj. JUG
 • Ç'hall ke, vështroje. VERI
 • Dasëm pa mish nuk ka. KORÇË
 • Dasma do mish, lufta do gjak. ELBASAN
 • Dele e butë në qafë të ujkut. JUG
 • Dora e huj të krun, po jo ku të kruhet. KOSOVË
 • Ec me këmbë tueja e jo me mend e huaja. SHKODËR
 • E di gjalmi ç'ka torba. PËRMET
 • E di vetë gomari ku i vret samari. JUG
 • Gunë e huaj s'të mban ngrohtë. KOLONJË
 • Gjithkush teshat i lan në shtëpinë e vet. VERI
 • Hallet e mia i di trari im. ELBASAN
 • Hall me qè e hall me buaj, po më keq me qè të huaj. MYZEQE
 • I zoti ia sheh plagën kalit, nën samar, se qiraxhiu, ngrihet e shkon. KORÇË
 • Jeton bleta majë malit, jeton dhe miza nën bisht të kalit. KORÇË
 • Kali i botës s'të nxjerr jashtë portës. SARANDË
 • Kafshata e huaj të mbet në fyt. SHKODËR
 • Këmba e di se ku e vret këpuca. LUKOVË- SARANDË
 • Kur se mbajnë njëzet e katër tuejt, nuk e mbajnë as katërdhetë e tetë të huejt. SHKODËR
 • Kur m'i punonin arat, u liga dhe u thava, kur i punova vet, u maha dhe u ringjalla JUG
 • Kur s'ka trimni, s'ka liri. KOSOVË
 • Kush mba vesh botën, prish kokën. GJIROKASTËR
 • Kush merr mendjen e botës, i sjell dëm kokës PËRMET
 • Kush s'lufton për liri, robërinë e ka në shpi. KOSOVË
 • Kush unj qafën i bie zverkut. JUG
 • Ku të ha, kruaje. GJIROKASTËR
 • Leku i huj, peshon rëndë në xhep. PUKË
 • Liria fitohet e nuk dhurohet. JUG
 • Liria fitohet vetëm me gjak. KOSOVË
 • Liria i ka rrënjët në gjak. JUG
 • Liria nuk blehet me para e me tokë, po fitohet me gjak e me kokë. KOSOVË
 • Liria vjen kur s'i duhesh vdekjes. BERAT
 • Më mirë një ditë në liri, se njëqind vjet në robni. KRUJË
 • Më mirë i lig e i lirë, sesa shëndoshë e me zinxhirë. KRUJË
 • Më mirë nën hijes ne ferres sime, sesa nën hijen e fikut tonë. KOSOVË
 • Më mirë një ditë gjel, sesa tre ditë pulë. ELBASAN
 • Më mirë Sokol një herë, se sorrë gjithherë. SHKODËR
 • Mashë e tjetrit mos u bëj. JUG
 • Me dorën e tjetrit, mos vrafsh as gjarprin. SHIJAK
 • Me duart e mija rrafa kokën time. MYZEQE
 • Më e urtë se delja nuk ka, por edhe asaj i ngjiten ferrat pas. BERAT
 • Më mirë gomar, po tëndin, se kalë, po të botës. LUKOVË
 • Më mirë nën dhè i mbuluar, se mbi dhè i gjynjëzuar. SKRAPAR
 • Më mirë të vdesësh duke luftuar, sesa të rrosh i gjynjëzuar. SKRAPAR
 • Më mirë të vdesësh në këmbë, sesa të jetosh në gjunjë BERAT
 • Më mirë zog e në liri, sesa bilbil e në kulvi. KURVELESH
 • Mikun nderoje dhe vëre në qoshe, po ozt shtëpie të jesh vetë. JUG
 • Mish të ngordhur edhe egërsira nuk ha. SKRAPAR
 • Mjer ai që pret nga tjetri! JUG
 • Mjer puna ime, qe se bani dora ime. KAVAJË
 • Mos shko maz pas pele. KOSOVË
 • Mos shko pas qerres së tjetrit. SKRAPAR
 • Mos u ban mjaltë, se të han mizat. SHKODËR
 • Nën hije as bari nuk ngren krye. JUG
 • Nuk rron peshku pa ujë. KOSOVË
 • Një gjë që të merr dora, mos prit të ta japin. JUG
 • Një punë që s'e bën vetë, mos kërko të gjesh të metë. TIRANË
 • Për çdo punë, puth dorën tënde. ELBASAN
 • Po nuk nderove veten, s'të nderon njeri. VLORË
 • Pyet shtatë a tetë, e bëj si di vetë. VLORË
 • Qafa e unjur, koka e prerë. LUKOVË
 • Qëndro shtyllë e mos u bëj urë. KRUJË
 • Rrushi varet në degët e vet. LUSHNJE
 • S'bëhet dasma pa thyer kupa. ARBËRESHËT E ITALISË
 • Gjithsecili në punën e tij është zot. JUG
 • S'mbahet shpirti me falimnders. VERI
 • Syri i të zotit plehron arën. JUG
 • Shqiponja nuk gjuan miza. KRUJË
 • Trimëria dhe liria janë si nanë e bijë. KRUJË
 • Gjenerata e re shkruan shqip si me tastierë të prishur. Rr.Haradinaj/Prishtinë
 • Ai që përton sot, pendohet mot. VLORË
 • Bujku i mirë, ia merr me zorr bukën tokës. TROPOJË
 • Burri në shtëpi, si dreqi në xhami. ELBASAN
 • Çelësi që punon, nuk ndryshket. MALLAKASTËR
 • Dembeli është nëna e të gjithë veseve. VERI
 • Dera e përtimit, caku i mjerimit. LIBRAZHD
 • Dita pa punë nata pa gjumë. JUG
 • Dora me baltë buka me mjaltë. KOSOVË
 • Dora e larë, zorrë e tharë. JUG
 • Edhe ujët po të rrijë në një vend qelbet. JUG
 • Gruaja që nuk do të gatuajë, shosh gjithë ditën. SKRAPAR
 • Gjykon puna, s'gjykon guna. LIBRAZHD
 • Hekuri sa punohet, aq zbukurohet. VLORË
 • I mjeri ai që s'mendn për pleqëri. SHKODËR
 • Kaun që nuk vete në arë e pret sëpata. KURVELESH
 • Kazma në dorë, buka në gojë; kazma ne katua, trasta del për miell hua. SKRAPAR
 • Kush ka turp, vdes për bukë. JUG
 • Kush mori udhë, dhe do të lodhet. GJIROKASTËR
 • Kushtrimi del për të ligshtin, pse trimi kujtohet vet. SHKODËR
 • Lima dalëngadalë bëri tranë gjilpërë. JUG
 • Malet tunden, po nuk bien. JUG
 • Me fal gjakun është burrni. KOSOVË
 • Mos kij turp nga kush s'ka turp. JUG
 • Mos prit të të kërkojë e mira, po kërkoje. VLORË
 • Mushka do dru, e demi kular. SARANDË
 • Mos u fshi si miu prapa poçes. SKRAPAR
 • Në kudhrën e nxehtë, s'rrihet me çekan druri. JUG
 • Njeriut iu bëj njeri, qenit bëniu qen. JUG
 • Po kërciti dhëmbët qeni i qëndro me shkop në dorë. JUG
 • Po nuk qau fëmija, nuk i jep nëna sisë. JUG
 • Po nise një udhë, do kaptosh dhe sheshe, dhe male, dhe gurë. DEVOLL
 • Po nuk u turbullua, nuk kthjellohet. PËRMET
 • Kënga për darkë, brenga për drekë. JUG
 • Ku ka bletë, ka dhe mjaltë. PËRMET
 • Ku ka zemër ka dhe krahë. JUG
 • Kullote dhinë të të mbushë kusinë. GJIROKASTËR
 • Kur s'ke mbjellë, s'ke çfarë korr. JUG
 • Kur s'ke punë luaj derën. PËRMET
 • Kush fërkon pulën, ha edhe vezën. KORÇË
 • Kush fle ngorhtë ka edhe ftohtë. ARBËRESHËT
 • Kush i kullot deshët, ai qeth dhe leshët. PËRMET
 • Kush nuk di ç'është lodhja, ai nuk di ç'është çlodhja. BERAT
 • Kush përton vdes urije. BERAT
 • Kush rri në pemë, ha edhe kokrrat. KORÇË
 • Kush s'punon, dheut i rëndon. JUG
 • Kush zë brumë do të gatuajë. JUG
 • Me mirë "punë e mbarë", se "mirë se të gjej". SHKODËR
 • Mbill me një dorë, korr me të dyja. JUG
 • Me lopatë ari dhe shat argjendi tunden e lëkunden edhe malet nga vendi. SARANDË
 • Mirë se të gjej, o hija e madhe!- mirë se vjen o dembel hamë- A kamë leje të rri pak? Po pate me hangër rri sa të duash. TIRANË
 • Mos rri si nusja në dasëm. JUG
 • Moti ndihmon atëqë punon. BERAT
 • Nga puna po nuk rrodhi, domosdo do pikojë. VLORË
 • Nuk mund të dalë punë e madhe nga ai që nuk do të voglën. BERAT
 • Një ujë që nuk ecën s'pihet. ELBASAN
 • Paraja nuk i zgjedh njerëzit. VLORË
 • Po shkove me të kërciturit gishtërinjtë sot, mos u anko nga të kërciturit e zorrëve nesër. VLORË
 • Pula që këndon në mbrëmje nuk bën vezë në mëngjes. JUG
 • Puna e rinisë, jorgan i pleqërisë. TIRANË
 • Qan ara se nuk i vjen fara. SARANDË
 • Ruaj dhinë të pish qumështin. SARANDË
 • Sa më shpejt kositet livadhi; aq më shpejt lind bari. TROPOJË
 • S'bëhet vreshti me urata, po me shata e lopata. JUG
 • S'gjuhet me zagar lidhur. BERAT
 • Nuk zihet pleshti me dorashka. KORÇË
 • Shpjere gojën te buka e jo bukën te goja. JUG
 • Trupi shëndoshet me të punuar, mendja ndërtohet me të mësuar. JUG
 • Ujku e ka qafën e trashë, se ka kambët e shpejta. KRUJË
 • Vure vezën more pulën. KRUJË
 • Punën e sotme mos e lër për nesër.JUG

ençur, por pak dijnë.Rr. Haradinaj/Prishtinë

 • Mali digjet,plaka krehet. SHKUP
 • Mos hyn ne mal pa sepat. SHKUP-AGON
 • As copën e madhe mos e ha pa u menduar. KRUJË
 • Ç'del nga goja, hyn në vesh e del për hunde. JUG
 • Dardha dhe sëpata e kanë bishtin mbrapa. SARANDË

fund. JUG

 • Dijet e mëdha janë në fjalë të shkurtra. SHKODËR
 • Dy kunguj nën një sqetull s'mbahen. PËRMET
 • Dy vesh dhe një gjuhë, fol pak e dëgjo shumë. JUG
 • Dhjetë herë mat, një herë pre. KOSOVË
 • Fjala dhe plumbi kur dalin s'kthehen më. GUCI
 • Gazi i madh, kthehet në helm. KORÇË
 • Gjuha flet e fshihet, shpina pret e rrihet. KOSOVË
 • Gjella me kripë e kripa me karar. PËRMET
 • Gjuha eshtra s'ka, eshtra thyen. KURVELESH
 • Gjuha të lidh, gjuha të zgjidh. VLORË
 • Ha të rrosh, jo rro të hash. JUG
 • Janë të urtë të marrët sa pa thënë fjalët. JUG
 • Kashata e madhe të ngec në fyt. JUG
 • Këmba e madhe të shqyen këpucën. BERAT
 • Kur të hedhësh gurin, mate gjer ku arrin. JUG
 • Kur flet shkopi të vret. VLORË
 • Kur han bukë misri, kujto bukë thekri. JUG
 • Kur s'di not mos u fut në ujë. KORÇË
 • Kush ha shumë i del për hunde. PËRMET
 • Kush shef ma sëpari barkun, asht i mangët nga trutë. KAVAJË
 • Lakmia, lakfyt. PUKË
 • Lisi nuk pritet me nji të rame. FERIZAJ
 • Lulja e këputun nuk mbin ma. KRUJË
 • Më mirë një pulë nesër, se nji vezë sot. DIBËR
 • Mos dalë goja para mendjes. BERAT
 • Mos i bjer të mirës me shkelm. DIBËR
 • Mos i hyr valles, kur nuk di ta hedhësh. MYZEQE
 • Mos kërko vezë të pjekura në hell. SKRAPAR
 • Ngopet deti me lumenj? DEVOLL
 • Nuk mba ujë orizi. JUG
 • Një fjalë që e dinë dy veta, e dinë gjithë bota. ELBASAN
 • Pi rakinë e jo mendjen. JUG
 • Po fole shumë, sikur xhevahire të thuash, kakërdhi bëhen. KORÇË
 • Po t'i marrësh lopës tërë qumështin, ngordh viçi. JUG
 • Qefi prish qefin. JUG
 • Tamahu të shpie në gjynah. JUG
 • Të falurit e shumtë i vjen rëndë dhe perëndisë. KORÇË
 • Ujët e turbullt mbysin burrin, fjalët e shumta përziejnë katundin. JUG
 • Ujku kur ndien erën e dhenëve, harron që ata kanë barinë prapa. JUG
 • U mbush kupa do të derdhet. KRUJË
 • Unë i ha kumbullat, atij i mpihen dhëmbët. VLORË
 • Unë baj barrën, ti djersin. VERI
 • Vera sa ma e ëmbël të jetë, ma fort të zenë. SHKODËR
 • Vreshtë shumë mos ven, shpi shumë mos ban, miq shumë mios xen. SHKODËR
 • Nata s'ka shahit. SHKODËR
 • As para pushkës, as prapa mushkës. JUG
 • Atje ku fle ujët, atje është më thellë. KORÇË
 • Barka mbytet edhe për një lëkurë lepuri. SHKODËR
 • Bisha tërbohet keq, kur sheh se po i vjen fundi. JUG
 • Bie një gurë e shkoqet një mur. VLORË
 • Buka që thyet s'ngjitet më. JUG
 • Çdo gjë forcohet, në themel. BERAT
 • Ç'ka humbe mos e kërko, ç'ke në dorë mos e lësho. KRUJË
 • Çohet një i marrë e qet një gur në ujë, çohen njëzet të urtë e s'mund ta nxjerrin. SHKODËR
 • Dimrit iu bëj hazër që në behar, e beharit që në dimër. JUG
 • Dita ka sy, nata ka veshë. JUG
 • Duhet me i fry lugës para se me të djeg. KRUJË
 • Dha pesë e hyri në valle, jep dhjetë e s'del dot. BERAT
 • E dardhë është dhe bora, po të thanë duart. JUG
 • Edhe pas luftës armët duhet me i mbajtë. KOSOVË
 • E ke zogun në dorë, mbaje. KORÇË
 • Fusha ka sy, mali ka veshë. KRUJË
 • Gishtërinjtë i fut në mjaltë e i lëpin, po nuk i kafshon dot se të dhembin. DARDHË
 • I marri ç'flet nuk din, i urti ç'din nuk flet. VERI
 • I zoti duhet të ruajë arën e vet. ELBASAN
 • Jo si cjapi te kasapi. KORÇË
 • Kali nuk mbahet për bishti, po prej freri. TROPOJË
 • Ka thënë Nastradini, edhe në diell merr ombrellë. SHKODËR
 • Kur s'ke mace, bëjnë minjtë dasmë. ELBASAN
 • Kij frikë nga një njeri që frikën ta ka. KRUJË
 • Kujto qenë e bëj gati shkopin. KORÇË
 • Kur shkon për udhë merr shkop dhe gurë. PËRMET
 • Kur t'i hypësh kalit, shifi patkonjtë. ELBASAN
 • Kush vret nuk flet. SKRAPAR
 • Me zjarrin dhe ujin nuk bëhet shaka. VLORË
 • Mos luaj me gurë po e pate shtëpinë me xhama. SULOVË
 • Mos shkel në dërrasë të kalbur. KAVAJË
 • Mos shko si breshka te nallbani. KORÇË
 • Mos shko si cjapi te kasapi. SHQIPËRI E MESME
 • Mos u zër për degësh, po për rrënjësh. JUG
 • Nata është me barrë, s'dihet ç'pjell. KORÇË
 • Nga një vërë e vogël, rrjedh e gjithë fuçia. LABËRI
 • Nji shkëndi ndez nji mal. KORÇË
 • Për një dorë kashtë e vret samari mushkën. JUG
 • Për një pe, për një gjilpërë, vate dëm një punë e tërë. JUG
 • Ruaju të të ruajë perëndia. JUG
 • Ruhu nga thëngjilli i mbuluar. JUG
 • Së ligës ruaju, e mira të ndjek vetë nga pas. SKRAPAR
 • S'lidhet kali me pè. LUKOVË
 • Shkon një herë, bëhen gjurma; dy tri herë bëhet udhë. KORÇË
 • Ujku mjergull kërkon. JUG
 • Zë goje qenin, bëj hazër shkopin. GJIROKASTËR
 • Shtëpija pa fëmijë, si nata pa yje. SARANDË
 • Ma i keqi vëlla të merr hakën. KOSOVË
 • Motra jemi, shoqe s'jemi. JUG
 • Ndarja është më e mira e të ligave. SKRAPAR
 • Krushka për dhëndrin gjen peshk majë malit. SHKODËR
 • Gjumi natës i randë i bën keq ditës. SHKODËR
 • Gjumi në dëborë është shkesi i vdekjes. JUG
 • Mos pyet sa vjeç je, po ç'shëndet ke. TIRANË
 • Nuk mbushet pusi me pështyma. GRAMSH
 • As këmishës së shtatit s'është për t'i besu. KAVAJË
 • Besove, bëre mirë, s'besove, ca më mirë. JUG
 • Ç'ka shtëpia të mos marrë vesh fqinjëria. SKRAPAR
 • Do të ruash sekretin nga armiku, mos ia thuaj as mikut. BERAT
 • Esapi i shtëpisë nuk del në pazar. KORÇË
 • E thëna dhe e bëra janë larg. DIBËR
 • I marri premton dhe budallai shpreson. JUG
 • Kur qesh djalli e ka punën keq. VLORË
 • Mba murin mos bie. SHQIPËRI E MESME
 • Me thënë e me të bërë shkon në mes një lum i tërë. JUG
 • Më gënjeve një herë, harram e paç, më gënjeve të dytën hallall. JUG
 • Mos u bëj thes i çpuar. SKRAPAR
 • Mos dëgjo ç'thotë ai për vete, por dëgjo ç'thonë bota për të. SKRAPAR
 • Ma kanë sharë pelën se kanë sy ta blenë. JUG
 • Në më rrefsh së pari të vraftë Zoti, në më rrefsh së dyti, të ndihmoftë Zoti. JUG
 • Kur të thonë ngordhi ujku, atëherë ruaj gomarë. JUG
 • Mos i jep shkopin harbutit, se të vret me shkopin tënd. MYZEQE
 • Nuk është ar gjithë që ndrit. VERI
 • Nuk i varen ujkut mëlçitë në qafë. KORÇË
 • Kur merr dërrasa të plasur, çahet e tëra. SKRAPAR
 • Kur je veti i dytë, të ngoh dhe fryma e shokut. BERAT
 • Lulja e këputur nuk lëshon më. MYZEQE
 • Me mikun ha e pi, të dhënë e të marrë mos ki. JUG
 • Mendja me mendjen, pjellin mëndje. JUG
 • Me një ka nuk bëhen pendë. JUG
 • Me nji tra nuk mban shtëpia. JUG
 • Mëson nga armiku më shumë se nga miku. JUG
 • Miku i mirë të nderon shtëpinë, miku i vjetër nuk hidhet poshtë. JUG
 • Miku është mik deri sa nuk përzihet në hallet e shtëpisë. VERI
 • Miku harrohet po të largohet. PËRMET
 • Miku i mirë vjen nga porta. BERAT
 • Nuk bëhet stani me dhi të egra. VLORË
 • Njeriu ka nevojë më tepër për dashuri, se për lavdi. JUG
 • Njeriu pa shokë, si muri pa tokë. JUG
 • Miku i mikut tim, është edhe miku im. VLORË
 • Një krah s'mban kala. GJIROKASTËR
 • Një zog që ndahet nga klloçka, e ha shqipja. SKRAPAR
 • Pa djalë e pa gocë rrova, pa shok nuk rrova. KRUJË
 • Për një shamatë, lypen dy veta. SARANDË
 • Punën nuk e bën një gisht, po e bën grushti. TROPOJË
 • Qentë le të lehin, karvanet të shkojnë përpara. JUG
 • Ruajmë nga miku, se nga armiku ruhem vetë. VLORË
 • S'bëhet lëmi me një kalli. JUG
 • S'bëhet stani me lepura. MYZEQE
 • S'mblidhen lepujt në vath. JUG
 • S'mbushet thesi me një kokërr. LUKOVË
 • Syri është më i mprehtë se kordha. JUG
 • Shejtani kur nuk ka punë rreh të birin. JUG
 • Shokë bashkë, e bukë veç. JUG
 • Trimi i mirë me shokë shumë. JUG
 • Shoku sa duhet, aq qortohet. KOSOVË
 • Shtëpinë e mbajnë të gjitha shtyllat. BERAT
 • Tek nusja hanë e pinë, te dhëndrri gja nuk dinë. VERI
 • Të më mbrosh atje ku s'jam, se ku jam mbrohem vetë. LIBRAZHD
 • Uji fle, hasmi s'fle. LIBRAZHD
 • Ankohet kalorësi se po i varen këmbët. VERI
 • As nuk kam, as më mbarohen. KAVAJË
 • Bjer, o zot, mikun; të haj dhe i zoti i shtëpisë. LABËRI
 • Bota të jep aq sa t'i kesh dhënë asaj. JUG
 • Bukë e kripë e zemër. KAVAJË
 • Çilet dera, rritet ndera. VERI
 • Dora lanë dorën, të dyja lajnë faqet. ELBASAN
 • Edhe pula jote në kopshtin e botës të duket e majmë. KOLONJË
 • Fshati digjet, plaka krihet. JUG
 • Fukara jam, po shpirtin nuk e kam fukara. VERI
 • I mirë për shokë, e i lig për vete. JUG
 • Bukën tënde ha, hall të botës qa. LUNXHËRI
 • Çezma i lan të gjithë, veten nuk e lan. DELVINË
 • I fundit ja do qaj, ja do qeshë. LABËRI
 • I qan hallin kalorësit. DURRËS
 • I zoti i shtëpisë, rri në fund të urave të zjarrit. POGRADEC
 • Jo gjithmonë "mirë se të gjeta" po edhe "mirë se erdhe". ELBASAN
 • Kafeja është e zezë, po të zbardh faqen. JUG
 • Nga fryn era kthen gëzofin. DIBËR
 • Kam qeshur të tjerë, më mbiu në derë. KORÇË
 • Keq më vjen, po dëm s'më bëhet. SKRAPAR
 • Ku s'të thërresin, mos shko; ku s'të pyesin, mos kuvendo. ELBASAN
 • Këpucari i ka këpucët e grisura. JUG
 • Kërkon të zërë gjarpërin me dorë të botës. JUG
 • Kopraci s'të jep të zezën e ullirit. JUG
 • Ku bien daullet të çojnë këmbët vetë. SKRAPAR
 • Ku rënça mos u vrafsha. VLORË
 • Kur të kem me thasë, të të jap një trastë. SHIJAK
 • Kur të vjen nevojtari në derë, po s'pate gjë, jep një gotë ujë. SKRAPAR
 • Kush ha vetëm, vdes dhe vetëm. JUG
 • Kush shkon pa thirrë, kthen pa u përcjellë. SHKODËR
 • Kush vete i paftuar, e gjen sofrën pa shtruar. ARBËRESHËT
 • Kush vjen rrallë, ha bakllavanë, kush vjen shpesh ha përsheshë. KRUJË
 • Le gomari që na ngordhi, po s'na lënë as mizat rehat. KORÇË
 • Lype se s'ta jep, merre se nuk thotë gjë. KAVAJË
 • Mali me mal s'piqen, po njeriu do piqet. JUG
 • Me çfarë syri do më shofësh, me atë do të shof. ELBASAN
 • Merr belanë e botës e vë në krye të votrës. ELBASAN
 • Miku i afërt nuk ka nder, se vjen përherë. MYZEQE
 • Miku i thirrur, duhet përcjellun. MIRDITË
 • Miku nuk vjen për thelë e lëng, po për fjalë e për kuvënd. KRUJË
 • Mikut i lëshohet vendi dhe i dëgjohet kuvendi. KRUJË
 • Mirmëngjes, me interes. FIER
 • Mos qesh në shok, se e gjen në kokë. KOSTUR
 • Mos e lëndo ku i dhemb. JUG
 • Në daltë djalë të na rrojë, në daltë çupë, të të rrojë. JUG
 • Në shtëpinë e të varurit, nuk zihet litari me gojë. DELVINË
 • Nuk dua mish e kabuni, po dua, ner e sajdi. KAVAJË
 • O bark, o qerrata, këtu gjete, këtu ha. BERAT
 • Pa para njeriu ha dhe një thes me kripë. VLORË
 • Peshku në det, kripa në tokë, po bashkohen në tigan. KORÇË
 • Prifti më përpara bekon mjekrën e tij. KOLONJË
 • Pula bëri venë, gjelit i dhemb barku. KUÇ
 • Pushka e trimit dhe sofra e xhymertit, janë gjithmonë plot. SHKODËR
 • Qenit hidhi një kockë, të pushojë. SKRAPAR
 • Rrugën për te miku, mos e lër të zërë bar. FIER
 • Sevapi as shitet, as blihet. JUG
 • Sqepari bishtin e shokut e gdhend, të tijin jo. PËRMET
 • Ta shef bojën, sa ta ka nevojën. SKRAPAR
 • Trimi nderon trimin, i mençmi të mençmin, i ligu të ligun. TROPOJË
 • Unë ha kumbulla, ty të mpihen dhëmbët. JUG
 • Ustai nuk ka shtëpi. MYZEQE
 • Drunë e shtrembër e djeg zjarri.
 • Ai që s'tutet me fjalë, s'tutet as me pushkë.
Njerëzit që s'kanë frikë të flasin, s'kanë frikë as të vdesin.
 • Ajo që ke frikë të gjen.
 • Ai që s'ka gojë, vdes pa ardh dita.
 • Ai që s'tutet me fjalë, s'tutet as me pushkë.
 • Atë që pështyn, mos e lëpij.
 • Atë që të qëllon me gur, mos e qëllo me bukë.
 • Ai që hyn në lumë edhe do laget.
 • Çakallit lëshoi ujkun.
 • Çkul dhëmbin, të të shëndoshen kryet.
 • Ç'pret nga ai që trembet ngas hija e tij.
 • Dajaku ka dalë nga xheneti.
 • Delen e mplakë frika nga ujku e gërshëra.
 • Derri do plumbin, nuk zihet me duar.
 • Ditëgjati s'bëhet ditëshkurtër me nëmë.
 • Drunë e shtrëmbër e djeg zjarri.
 • Dhe kau i mirë po s'e ngacmove, s'tërheq në brazdë.
 • Dhelprës me dhelpëri, ujkut me trimëri.
 • E nxehta del me të nxehtë, e ftohta me të ftohtë, helmi me helm.
 • Frika nuk e len lepurin me u majtë.
 • Frika ruan vreshtin, bekçiu nuk është gjithnjë.
 • Frika nuk e lë lepurin të vërë dhjamë.
 • Fusha bën baltë, mali bën furtunë.
 • Gozhda nxjerr goxhdën.
 • Gungaçit vetëm varri ia drejton samarin.
 • Guri i rrumbullkët nuk zë vend.
 • Gjalpin e ruan kripa.
 • Gjersa të mejtonet i mënçuri, i marri mbaroi punën.
 • I madh është edhe plepi, por e fëlliqin sorrat.
 • Ku do të dijë hëna se lehin qentë.
 • Ku ngul hunë var hejbet.
 • Ku rafsha mos u vrafsha.
 • Kur i morën armët Lekë Dukagjinit, tha: "Ma mirë me thon qe Leka, se qe vorri i Lekës".
 • Kur ke zemër ke edhe krahë.
 • Kur ngordh gjarpri, ngordh dhe helmi i tij.
 • Kush kërkon gjen.
 • Kush është trim me mend, se trima budallenj ka sa të duash.
 • Kush ka dhëmbë të fortë, breh dhe kockën.
 • Kush ka frikë nga hija e tij, le të mos tundet nga vendi.
 • Pushka don pushkën.
 • Shtriji kembet sa ke jorganin
 • Qeni i pangopur të ha.
 • Qeni i tërbum do vra, se tërbon dynjanë.
 • Rrallë vritet burro që ka shumë armiq.
 • Si mjer peshkatari që ka frikë nga lumi.
 • S'ka qeder shqiponja, nga mushkonjat.
 • Shqerra që s'thërret mëmën humbet.
 • Trimëria e kthen plumbin mbrapsht.
 • Trimi e ka me vete fatin.
 • Trimin vraje, po mos e shaj.
 • Uji rrjedh pikë-pikë e ha gurin.
 • Zjarrit po nuk i fryve, nuk ndizet.
 • Amanetin e mban toka.
 • Amanetin as deti nuk e mban, e qet në lëndinë.
 • Mos ki frikë nga hasmi, po nga miku i rremë.
 • Po nuk e pate të ligun brenda, nuk të vjen nga jashtë.