Jump to content

Fjodor Dostojevski

Nga Wikiquote

Fjodor Mihajlloviç Dostojevski (11 nëntor 1821 – 9 shkurt 1881), ishte shkrimtar, eseist dhe filozof rus, ku ndër veprat e tij kryesore janë Krim dhe ndëshkim dhe Vëllezërit Karamazov.

Thënie

[Redakto]
 • Gruaja e zgjuar dhe gruaja xheloze janë dy gjëra të ndryshme.[1]
 • Ka një tipar të veçantë në karakterin e gruas. Nëse, për shembull, gruaja është fajtore për diçka, ajo mund të pranojë më lehtë pastaj, më vonë, që ta shlyejë fajin me një mijë përkëdheli, se sa ta pranojë në çastin e tanishëm, në kohën kur është kapur në vend për fajin, dhe të kërkojë aty për aty të falur.[2]
 • Edukimi i fëmijëve është punë dhe detyrë.[3]
 • Zotësia më e madhe për shkrimtarin është zotësia për të fshirë atë që ka shkruar.[4]
 • Arti është një kërkesë për njeriun ashtu si dhe të ngrënët e të pirët.[5]
 • Asgjë nuk është më fantastike se realiteti.[6]
 • Çdo gjë që është e vlefshme për njerëzit, ajo është edhe fisnike.[7]
 • Mendimet e mëdha e kanë burimin jo aq nga mendja e madhe, se sa nga ndjenja e madhe.[8]
 • Dashuria është aq e fuqishme, sa na rilind edhe ne vetë.[9]
 • Kur zemrës së vajzës nis t'i vijë keq, atëherë kuptohet vetë se kjo është gjëja më e rrezikshme për të.[10]
 • Në zemrën që dashuron vërtet ose xhelozia vret dashurinë ose dashuria vret xhelozinë. Krejt e kundërta ndodh me pasionin e verbër.[11]
 • Budallai që e pranon se është budalla, nuk është më budalla.[12]
 • Mendja prandaj është, që të arrish atë që kërkon.[13]
 • S'ka gjë më të vështirë në botë se sa çiltërsia dhe s'ka më të lehtë se lëvdata.[14]

Thënie për të

[Redakto]

Thënie të atribuara gabimisht

[Redakto]

Referime

[Redakto]
 1. ^ Dostojevski, Fjodor (1998). Jorgaqi, Nasho; Lloshi, Xhevat (red.). Antologjia e fjalës së mençur. Botimet Enciklopedike. fq. 28.
 2. ^ Dostojevski, Fjodor (1998). Jorgaqi, Nasho; Lloshi, Xhevat (red.). Antologjia e fjalës së mençur. Botimet Enciklopedike. fq. 30.
 3. ^ Dostojevski, Fjodor (1998). Jorgaqi, Nasho; Lloshi, Xhevat (red.). Antologjia e fjalës së mençur. Botimet Enciklopedike. fq. 47.
 4. ^ Dostojevski, Fjodor (1998). Jorgaqi, Nasho; Lloshi, Xhevat (red.). Antologjia e fjalës së mençur. Botimet Enciklopedike. fq. 70.
 5. ^ Dostojevski, Fjodor (1998). Jorgaqi, Nasho; Lloshi, Xhevat (red.). Antologjia e fjalës së mençur. Botimet Enciklopedike. fq. 72.
 6. ^ Dostojevski, Fjodor (1998). Jorgaqi, Nasho; Lloshi, Xhevat (red.). Antologjia e fjalës së mençur. Botimet Enciklopedike. fq. 73.
 7. ^ Dostojevski, Fjodor (1998). Jorgaqi, Nasho; Lloshi, Xhevat (red.). Antologjia e fjalës së mençur. Botimet Enciklopedike. fq. 131.
 8. ^ Dostojevski, Fjodor (1998). Jorgaqi, Nasho; Lloshi, Xhevat (red.). Antologjia e fjalës së mençur. Botimet Enciklopedike. fq. 161.
 9. ^ Dostojevski, Fjodor (1998). Jorgaqi, Nasho; Lloshi, Xhevat (red.). Antologjia e fjalës së mençur. Botimet Enciklopedike. fq. 180.
 10. ^ Dostojevski, Fjodor (1998). Jorgaqi, Nasho; Lloshi, Xhevat (red.). Antologjia e fjalës së mençur. Botimet Enciklopedike. fq. 188.
 11. ^ Dostojevski, Fjodor (1998). Jorgaqi, Nasho; Lloshi, Xhevat (red.). Antologjia e fjalës së mençur. Botimet Enciklopedike. fq. 192.
 12. ^ Dostojevski, Fjodor (1998). Jorgaqi, Nasho; Lloshi, Xhevat (red.). Antologjia e fjalës së mençur. Botimet Enciklopedike. fq. 211.
 13. ^ Dostojevski, Fjodor (1998). Jorgaqi, Nasho; Lloshi, Xhevat (red.). Antologjia e fjalës së mençur. Botimet Enciklopedike. fq. 217.
 14. ^ Dostojevski, Fjodor (1998). Jorgaqi, Nasho; Lloshi, Xhevat (red.). Antologjia e fjalës së mençur. Botimet Enciklopedike. fq. 252.

Lidhje të jashtme

[Redakto]
:Wikipedia
Wikipedia ka një artikull në lidhje me: