Jump to content

Mahatma Gandhi

Nga Wikiquote
Ky artikull nuk përmban asnjë referim. Për pasojë, besueshmëria në të lë për të dëshiruar. Ndihmoni të shtojmë burime sipas udhëzimeve të përshkruara te Ndihmë:Referimi.


Mohandas Karamchand Gandhi (2 tetor 1869 - 30 janar 1948) ishte një aktivist indian i cili ishte udhëheqësi i lëvizjes indiane të pavarësisë kundër sundimit kolonial britanik. Duke përdorur mosbindje civile, Gandi udhëhoqi Indinë drejt pavarësisë dhe nxiti lëvizje për të drejtat civile dhe lirinë në të gjithë botën.

Thënie[Redakto]

 • Jeto sikur të vdesësh nesër, mëso sikur të jetosh përgjithmonë.
 • Ata nuk mund të na marrin vetërespektin, po të mos ua japim ne.
 • Më duket e qartë si drita e diellit që aborti është krim.
 • Ku ka frikë, nuk ka besim.
 • Bukuria e vërtetë është zemra e pastër.
 • Çastet e bukura nuk i ndien kur i jeton por kur i përkujton me mall.
 • Njeriu është një nxënës dhe dhimbja është mësuesi i tij.
 • Jam kundër dhunës pasi edhe nëse në dukje bën mirë, e mira është e përkohshme, ndërsa e keqja që bën është e përhershme.
 • Të dobëtit nuk mund të falin kurrë. Falja është virtyt i të fortëve.
 • Një prind i zgjuar lejon që fëmijët të bëjnë ndonjë gabim. Nganjëherë është mirë që t’i djegin pak gishtat.
 • Nëse mendon se e gjithë bota është gabim kujtohu se ajo përmban qënie njerëzore si ty.
 • Çdo komb është plotësuesi i një tjetri.
 • Madhësia dhe progresi i një kombi mund të gjykohen nga mënyra që trajton kafshët.
 • Nuk ia vlen të kemi lirinë nëse kjo nuk përfshin edhe lirinë për të gabuar.
 • Nuk njoh mëkat më të madh sesa të shtypësh të pafajshëm në emër të Zotit.
 • Ji ndryshimi që dëshiron të shohësh në botë.
 • Sy për sy e kështu bota do të mbesë qorre.
 • Ekzistojnë gjëra për të cilat jam i gatshëm të vdes, por nuk ekziston asgjë për të cilën jam i gatshëm të vras.
 • Janë veprimet që vlejnë. Mendimet tona, sado të mira të jenë, janë margaritarë të rremë deri kur nuk shndërrohen në veprime.
 • Zbulo kush je dhe mos kij frikë të jesh.
 • Bëhu ndryshimi që dëshiron të shohësh në botë. Jeto si gango pra ca di ti

Thënie për të[Redakto]

Thënie të atribuara gabimisht[Redakto]

Referime[Redakto]

Shiko edhe[Redakto]

Lidhje të jashtme[Redakto]

:Wikipedia
Wikipedia ka një artikull në lidhje me:


Commons
Wikimedia Commons ka materiale multimediale në lidhje me: