Sami Frashëri

Nga Wikiquote
Ky artikull nuk përmban asnjë referim. Për pasojë, besueshmëria në të lë për të dëshiruar. Ndihmoni të shtojmë burime sipas udhëzimeve të përshkruara te Ndihmë:Referimi.


Sami Frashëri (1 qershor 1850 - 18 qershor 1904) ishte shkrimtar dhe poet shqiptar, funksionar dhe intelektual i Perandorisë Osmane si dhe një gazetar, dramaturg dhe ideologu themelor i Rilindjes Kombëtare, së bashku me dy vëllezërit e tij Abdylin dhe Naimin.

Thënie[Redakto]

 • Dashuria për atdheun është topi që shkatërron kalatë më të forta dhe kalaja që mund t'u qëndrojë topave më të fortë.
 • Atdhedashurisë nuk ka gjë që mund t'i qëndrojë, si për mrekulli, ajo mund çdo gjë edhe me një forcë të vogël.
 • Dëshira për liri dyfishon shpirtin e një kombi.
 • Liria është thelbi i shpirtit dhe i mendjes; aty ku s'ka liri, mendja dhe shpirti thahen si bima pa ujë.
 • Populli është themeli i shtetit; sa më i fortë të jetë themeli, aq më shumë qëndron godina.
 • Mendimet e larta gjenden në fjalë të shkurtëra.
 • Njeriun e bëjnë të përjetshëm veprat e tij.
 • I madh është ai njeri që i shikon të gjithë një soj, që vepron pa anuar, dhe qëmendon për të gjithë. Ai që mendon për interesat e veta, është njeri i ulët.
 • Në vend që të shesësh dituri dhe zotësi, përpiqu t’i fitosh ato.
 • Për t’ia nënshtruar botën mirësisë, duhet luftuar kundër ligësive.
 • Fitimi i pozitës varet nga të tjerët. A nuk është marrëzi të lësh atë që ke në duarttua dhe t’u drejtohesh të tjerëve.
 • Është gabim i madh të përdorësh në punë të vogla atë që mund të kryejë punë të mëdha.
 • Mos u shqetëso nga zemërimi i të drejtit, ki frikë heshtjen e tiranit.
 • Disa njerëz i bëjnë mirë gjithkuj, por jo vetes së tyre. Këta i ngjajnë një ore të varur në murin e jashtëm të shtëpisë, i cili u tregon kohën të gjithëve, përveç atyre të shtëpisë.
 • Patriotizmi tregon vlerën e një njeriu.
 • A ka të drejtë të quhet njeri ai, që nuk mendon për njerëzimin? [1]

Thënie për të[Redakto]

Thënie të atribuara gabimisht[Redakto]

Referimet[Redakto]

Shiko edhe[Redakto]

Lidhje të jashtme[Redakto]

:Wikipedia
Wikipedia ka një artikull në lidhje me:


Commons
Wikimedia Commons ka materiale multimediale në lidhje me: