Naim Frashëri

Nga Wikiquote

Naim Frashëri (25 maj 1846 - 20 tetor 1900) ishte poet dhe shkrimtar shqiptar, figura qendrore e letërsisë së Rilindjes shqiptare.

Thënie[Redakto]

 • Jetoni për Shqipëri dhe vdisni për të.
 • Punë, punë natë e ditë që të shohim pakëz dritë.
 • Djalin që tradhton atdheun, nuk e do as nëna e vet!
 • Të gjitha ato çupa e gra që do të vijnë nën hijen tënde i frymëzo me ideallë të nalta e të vërteta, që të harrijnë një qytetërim të vërtetë, edhe kështu t´a bëjmë edhe brezin tonë të pushtojë gjith ato virtute dashurie, vëllazërije, atëdhetarije dhe bashkimi që karakterizonin kohërat e Skënderbeut.[1]
 • Nuk' është shpata,
  që bën luftën...
  është dora, jetëgjata,
  dhe zemëra që bën punë.
  [2]
 • Dëshira lind zotësinë[3]
 • Abas Aliu zu’ Tomorë,
Erdhi afër nesh,
Shqipëria s’mbet e gjorë,
Se Zoti e desh.
(Luletë e verësë, 1890)[4]

Thënie për të[Redakto]

Thënie të atribuara gabimisht[Redakto]

Referime[Redakto]

 1. ^ Rexhep Qosja, Porosia e Madhe, f.13: (Për arsimimin e femrës shqptare, drejtuar mësueses, Sevasti Qiriazi)
 2. ^ Frashëri, Naim (2012). Berisha, Ali; Përnokaj, Luz (red.). Aforizma nga autorë shqiptarë 4. Faik Konica. fq. 19. ISBN 978-9951-06-404-0.
 3. ^ Frashëri, Naim (2012). Berisha, Ali; Përnokaj, Luz (red.). Aforizma nga autorë shqiptarë 4. Faik Konica. fq. 19. ISBN 978-9951-06-404-0.
 4. ^ Elsie, Robert (2019). The Albanian Bektashi: history and culture of a Dervish order in the Balkans (në anglisht). London: I.B. Tauris. ISBN 978-1-78831-569-2

Shiko edhe[Redakto]

Lidhje të jashtme[Redakto]

:Wikipedia
Wikipedia ka një artikull në lidhje me:


Commons
Wikimedia Commons ka materiale multimediale në lidhje me: