Jump to content

Puna

Nga Wikiquote
Ky artikull nuk përmban asnjë referim. Për pasojë, besueshmëria në të lë për të dëshiruar. Ndihmoni të shtojmë burime sipas udhëzimeve të përshkruara te Ndihmë:Referimi.


Puna është një përpjekje e vazhdueshme për të arritur një qëllim ose rezultat.

Thënie[Redakto]

Proverba[Redakto]

 • A bad workman always blames his tools.
Një punëtor i keq gjithmonë fajëson veglat e tij.
Suksesi dhe dështimi nuk varen nga veglat por nga mënyra si përdoren ato.
 • Ai që përton sot, pendohet mot.
 • Bujku i mirë, ia merr me zorr bukën tokës.
 • Burri në shtëpi, si dreqi në xhami.
 • Çelësi që punon, nuk ndryshket.
 • Dembeli është nëna e të gjithë veseve.
 • Dera e përtimit, caku i mjerimit.
 • Dita pa punë nata pa gjumë.
 • Dora me baltë, buka me mjaltë.
 • Dora e larë, zorrë e tharë.
 • Edhe ujët po të rrijë në një vend qelbet.
 • Gruaja që nuk do të gatuajë, shosh gjithë ditën.
 • Gjykon puna, s'gjykon guna.
 • Hekuri sa punohet, aq zbukurohet.
 • I mjeri ai që s'mendn për pleqëri.
 • Kaun që nuk vete në arë e pret sëpata.
 • Kazma në dorë, buka në gojë; kazma ne katua, trasta del për miell hua.
 • Lima dalëngadalë bëri tranë gjilpërë.
 • Ku ka bletë, ka dhe mjaltë.
 • Kullote dhinë të të mbushë kusinë.
 • Kur s'ke mbjellë, s'ke çfarë korr.
 • Kur s'ke punë luaj derën.
 • Kush fërkon pulën, ha edhe vezën.
 • Kush i kullot deshët, ai qeth dhe leshët.
 • Kush nuk di ç'është lodhja, ai nuk di ç'është çlodhja.
 • Kush përton vdes urije.
 • Kush rri në pemë, ha edhe kokrrat.
 • Kush s'punon, dheut i rëndon.
 • Kush zë brumë do të gatuajë.
 • Me mirë "punë e mbarë", se "mirë se të gjej".
 • Mbill me një dorë, korr me të dyja.
 • Me lopatë ari dhe shat argjendi tunden e lëkunden edhe malet nga vendi.
 • Mos rri si nusja në dasëm.
 • Moti ndihmon atë që punon.
 • Nga puna po nuk rrodhi, domosdo do pikojë.
 • Nuk mund të dalë punë e madhe nga ai që nuk do të voglën.
 • Një ujë që nuk ecën s'pihet.
 • Po shkove me të kërciturit gishtërinjtë sot, mos u anko nga të kërciturit e zorrëve nesër.
 • Pula që këndon në mbrëmje nuk bën vezë në mëngjes.
 • Puna e rinisë, jorgan i pleqërisë.
 • Qan ara se nuk i vjen fara.
 • Ruaj dhinë të pish qumështin.
 • Sa më shpejt kositet livadhi; aq më shpejt lind bari.
 • S'bëhet vreshti me urata, po me shata e lopata.
 • S'gjuhet me zagar lidhur.
 • Nuk zihet pleshti me dorashka.
 • Shpjere gojën te buka e jo bukën te goja.
 • Trupi shëndoshet me të punuar, mendja ndërtohet me të mësuar.
 • Ujku e ka qafën e trashë, se ka kambët e shpejta.
 • Vure vezën more pulën.
 • Punën e sotme mos e lër për nesër.
 • Fillimi i mbarë, gjysma e punës.

Referimet[Redakto]

Shiko edhe[Redakto]

Lidhje të jashtme[Redakto]