Dallime mes rishikimeve të "Maturia"

Jump to navigation Jump to search
2.912 bytes removed ,  3 vjet më parë
ska përmbledhje të redaktimeve
No edit summary
Etiketat: Redaktim nga celulari Redaktim në versionin web nga celulari
No edit summary
Etiketat: Redaktim nga celulari Redaktim në versionin web nga celulari
* ''Nuk është ar gjithë që ndrit.''
* ''Nuk i varen ujkut mëlçitë në qafë.''
* ''Kur merr dërrasa të plasur, çahet e tëra.''
 
* ''Kur je veti i dytë, të ngoh dhe fryma e shokut.''
 
* ''Me mikun ha e pi, të dhënë e të marrë mos ki.''
*Kur merr dërrasa të plasur, çahet e tëra. SKRAPAR
* ''Mendja me mendjen, pjellin mëndje.''
*Kur je veti i dytë, të ngoh dhe fryma e shokut. BERAT
*Lulja e''Me këputurnjë ka nuk lëshonbëhen pendë. MYZEQE''
* ''Me nji tra nuk mban shtëpia.''
*Me mikun ha e pi, të dhënë e të marrë mos ki. JUG
* ''Mëson nga armiku më shumë se nga miku.''
*Mendja me mendjen, pjellin mëndje. JUG
* ''Miku i mirë të nderon shtëpinë, miku i vjetër nuk hidhet poshtë.''
*Me një ka nuk bëhen pendë. JUG
* ''Miku është mik deri sa nuk përzihet në hallet e shtëpisë.''
*Me nji tra nuk mban shtëpia. JUG
* ''Miku harrohet po të largohet.''
*Mëson nga armiku më shumë se nga miku. JUG
* ''Miku i mirë vjen nderonnga shtëpinë, miku i vjetër nuk hidhet poshtëporta. JUG''
* ''Nuk bëhet stani me dhi të egra.''
*Miku është mik deri sa nuk përzihet në hallet e shtëpisë. VERI
* ''Njeriu ka nevojë më tepër për dashuri, se për lavdi.''
*Miku harrohet po të largohet. PËRMET
* ''Njeriu pa shokë, si muri pa tokë.''
*Miku i mirë vjen nga porta. BERAT
* ''Miku i mikut tim, është edhe miku im.''
*Nuk bëhet stani me dhi të egra. VLORË
* ''Një krah s'mban kala.''
*Njeriu ka nevojë më tepër për dashuri, se për lavdi. JUG
* ''Një zog që ndahet nga klloçka, e ha shqipja.''
*Njeriu pa shokë, si muri pa tokë. JUG
* ''Pa djalë e pa gocë rrova, pa shok nuk rrova.''
*Miku i mikut tim, është edhe miku im. VLORË
* ''Për një shamatë, lypen dy veta.''
*Një krah s'mban kala. GJIROKASTËR
* ''Punën nuk e bën një gisht, po e bën grushti.''
*Një zog që ndahet nga klloçka, e ha shqipja. SKRAPAR
* ''Qentë le të lehin, karvanet të shkojnë përpara.''
*Pa djalë e pa gocë rrova, pa shok nuk rrova. KRUJË
* ''Ruajmë nga miku, se nga armiku ruhem vetë.''
*Për një shamatë, lypen dy veta. SARANDË
* ''S'bëhet lëmi me një kalli.''
*Punën nuk e bën një gisht, po e bën grushti. TROPOJË
* ''S'bëhet stani me lepura.''
*Qentë le të lehin, karvanet të shkojnë përpara. JUG
* ''S'mblidhen lepujt në vath.''
*Ruajmë nga miku, se nga armiku ruhem vetë. VLORË
* ''S'bëhetmbushet lëmithesi me një kallikokërr. JUG''
* ''Syri është më i mprehtë se kordha.''
*S'bëhet stani me lepura. MYZEQE
* ''Shejtani kur nuk ka punë rreh të birin.''
*S'mblidhen lepujt në vath. JUG
* ''Shokë bashkë, e bukë veç.''
*S'mbushet thesi me një kokërr. LUKOVË
* ''Shoku sa duhet, aq qortohet.''
*Syri është më i mprehtë se kordha. JUG
* ''Shtëpinë e mbajnë të gjitha shtyllat.''
*Shejtani kur nuk ka punë rreh të birin. JUG
* ''Tek nusja hanë e pinë, te dhëndrri gja nuk dinë.''
*Shokë bashkë, e bukë veç. JUG
* ''Të më mbrosh atje ku s'jam, se ku jam mbrohem vetë.''
*Trimi i mirë me shokë shumë. JUG
* ''Uji fle, hasmi s'fle.''
*Shoku sa duhet, aq qortohet. KOSOVË
* ''Ankohet kalorësi se po i varen këmbët.''
*Shtëpinë e mbajnë të gjitha shtyllat. BERAT
* ''As nuk kam, as më mbarohen.''
*Tek nusja hanë e pinë, te dhëndrri gja nuk dinë. VERI
* ''Bjer, o zot, mikun; të haj dhe i zoti i shtëpisë.''
*Të më mbrosh atje ku s'jam, se ku jam mbrohem vetë. LIBRAZHD
* ''Bota të jep aq sa t'i kesh dhënë asaj.''
*Uji fle, hasmi s'fle. LIBRAZHD
* ''Bukë e kripë e zemër.''
*Ankohet kalorësi se po i varen këmbët. VERI
* ''Çilet dera, rritet ndera.''
*As nuk kam, as më mbarohen. KAVAJË
* ''Dora lanë dorën, të dyja lajnë faqet.''
*Bjer, o zot, mikun; të haj dhe i zoti i shtëpisë. LABËRI
* ''Edhe pula jote në kopshtin e botës të duket e majmë.''
*Bota të jep aq sa t'i kesh dhënë asaj. JUG
* ''Fukara jam, po shpirtin nuk e kam fukara.''
*Bukë e kripë e zemër. KAVAJË
* ''I mirë për shokë, e i lig për vete.''
*Çilet dera, rritet ndera. VERI
* ''Bukën tënde ha, hall të botës qa.''
*Dora lanë dorën, të dyja lajnë faqet. ELBASAN
* ''Çezma i lan të gjithë, veten nuk e lan.''
*Edhe pula jote në kopshtin e botës të duket e majmë. KOLONJË
* ''I fundit ja do qaj, ja do qeshë.''
*Fshati digjet, plaka krihet. JUG
* ''I qan hallin kalorësit.''
*Fukara jam, po shpirtin nuk e kam fukara. VERI
* ''I zoti i shtëpisë, rri në fund të urave të zjarrit.''
*I mirë për shokë, e i lig për vete. JUG
* ''Jo gjithmonë "mirë se të gjeta" po edhe "mirë se erdhe".''
*Bukën tënde ha, hall të botës qa. LUNXHËRI
* ''Kafeja është e zezë, po të zbardh faqen.''
*Çezma i lan të gjithë, veten nuk e lan. DELVINË
* ''Nga fryn era kthen gëzofin.''
*I fundit ja do qaj, ja do qeshë. LABËRI
* ''Kam qeshur të tjerë, më mbiu në derë.''
*I qan hallin kalorësit. DURRËS
* ''Keq më vjen, po dëm s'më bëhet.''
*I zoti i shtëpisë, rri në fund të urave të zjarrit. POGRADEC
* ''Ku s'të thërresin, mos shko; ku s'të pyesin, mos kuvendo.''
*Jo gjithmonë "mirë se të gjeta" po edhe "mirë se erdhe". ELBASAN
* ''Këpucari i ka këpucët e grisura.''
*Kafeja është e zezë, po të zbardh faqen. JUG
* ''Kërkon të zërë gjarpërin me dorë të botës.''
*Nga fryn era kthen gëzofin. DIBËR
* ''Kopraci s'të jep të zezën e ullirit.''
*Kam qeshur të tjerë, më mbiu në derë. KORÇË
* ''Ku bien daullet të çojnë këmbët vetë.''
*Keq më vjen, po dëm s'më bëhet. SKRAPAR
* ''Ku rënça mos u vrafsha.''
*Ku s'të thërresin, mos shko; ku s'të pyesin, mos kuvendo. ELBASAN
* ''Kur të kem me thasë, të të jap një trastë.''
*Këpucari i ka këpucët e grisura. JUG
* ''Kur të vjen nevojtari në derë, po s'pate gjë, jep një gotë ujë.''
*Kërkon të zërë gjarpërin me dorë të botës. JUG
* ''Kush ha vetëm, vdes dhe vetëm.''
*Kopraci s'të jep të zezën e ullirit. JUG
* ''Kush shkon pa thirrë, kthen pa u përcjellë.''
*Ku bien daullet të çojnë këmbët vetë. SKRAPAR
* ''Kush vete i paftuar, e gjen sofrën pa shtruar.''
*Ku rënça mos u vrafsha. VLORË
* ''Kush vjen rrallë, ha bakllavanë, kush vjen shpesh ha përsheshë.''
*Kur të kem me thasë, të të jap një trastë. SHIJAK
*Kur ''Le vjengomari nevojtari na derëngordhi, po s'patena gjë,lënë jepas njëmizat gotë ujërehat. SKRAPAR''
* ''Lype se s'ta jep, merre se nuk thotë gjë.''
*Kush ha vetëm, vdes dhe vetëm. JUG
* ''Mali me mal s'piqen, po njeriu do piqet.''
*Kush shkon pa thirrë, kthen pa u përcjellë. SHKODËR
* ''Me çfarë syri do më shofësh, me atë do të shof.''
*Kush vete i paftuar, e gjen sofrën pa shtruar. ARBËRESHËT
* ''Merr belanë e botës e vë në krye të votrës.''
*Kush vjen rrallë, ha bakllavanë, kush vjen shpesh ha përsheshë. KRUJË
* ''Miku i afërt nuk ka nder, se vjen përherë.''
*Le gomari që na ngordhi, po s'na lënë as mizat rehat. KORÇË
* ''Miku i thirrur, duhet përcjellun.''
*Lype se s'ta jep, merre se nuk thotë gjë. KAVAJË
* ''Miku nuk vjen për thelë e lëng, po për fjalë e për kuvënd.''
*Mali me mal s'piqen, po njeriu do piqet. JUG
* ''Mikut i lëshohet vendi dhe i dëgjohet kuvendi.''
*Me çfarë syri do më shofësh, me atë do të shof. ELBASAN
* ''Mirmëngjes, me interes.''
*Merr belanë e botës e vë në krye të votrës. ELBASAN
* ''Mos qesh në shok, se e gjen në kokë.''
*Miku i afërt nuk ka nder, se vjen përherë. MYZEQE
* ''Mos e lëndo ku i dhemb.''
*Miku i thirrur, duhet përcjellun. MIRDITË
* ''Në daltë djalë të na rrojë, në daltë çupë, të të rrojë.''
*Miku nuk vjen për thelë e lëng, po për fjalë e për kuvënd. KRUJË
* ''Në shtëpinë e të varurit, nuk zihet litari me gojë.''
*Mikut i lëshohet vendi dhe i dëgjohet kuvendi. KRUJË
* ''Nuk dua mish e kabuni, po dua, ner e sajdi.''
*Mirmëngjes, me interes. FIER
* ''O bark, o qerrata, këtu gjete, këtu ha.''
*Mos qesh në shok, se e gjen në kokë. KOSTUR
* ''Pa para njeriu ha dhe një thes me kripë.''
*Mos e lëndo ku i dhemb. JUG
* ''Peshku në det, kripa në tokë, po bashkohen në tigan.''
*Në daltë djalë të na rrojë, në daltë çupë, të të rrojë. JUG
* ''Prifti më përpara bekon mjekrën e tij.''
*Në shtëpinë e të varurit, nuk zihet litari me gojë. DELVINË
* ''Pula bëri venë, gjelit i dhemb barku.''
*Nuk dua mish e kabuni, po dua, ner e sajdi. KAVAJË
* ''Pushka e trimit dhe sofra e xhymertit, janë gjithmonë plot.''
*O bark, o qerrata, këtu gjete, këtu ha. BERAT
*Pa para''Qenit njeriu ha dhehidhi një theskockë, me kripëpushojë. VLORË''
* ''Rrugën për te miku, mos e lër të zërë bar.''
*Peshku në det, kripa në tokë, po bashkohen në tigan. KORÇË
* ''Sevapi as shitet, as blihet.''
*Prifti më përpara bekon mjekrën e tij. KOLONJË
* ''Sqepari bishtin e shokut e gdhend, të tijin jo.''
*Pula bëri venë, gjelit i dhemb barku. KUÇ
* ''Ta shef bojën, sa ta ka nevojën.''
*Pushka e trimit dhe sofra e xhymertit, janë gjithmonë plot. SHKODËR
* ''Trimi nderon trimin, i mençmi të mençmin, i ligu të ligun.''
*Qenit hidhi një kockë, të pushojë. SKRAPAR
* ''Unë ha kumbulla, ty të mpihen dhëmbët.''
*Rrugën për te miku, mos e lër të zërë bar. FIER
* ''Ustai nuk ka shtëpi.''
*Sevapi as shitet, as blihet. JUG
* ''Drunë e shtrembër e djeg zjarri.''
*Sqepari bishtin e shokut e gdhend, të tijin jo. PËRMET
*Ta shef bojën, sa ta ka nevojën. SKRAPAR
*Trimi nderon trimin, i mençmi të mençmin, i ligu të ligun. TROPOJË
*Unë ha kumbulla, ty të mpihen dhëmbët. JUG
*Ustai nuk ka shtëpi. MYZEQE
*Drunë e shtrembër e djeg zjarri.
* ''Ai që s'tutet me fjalë, s'tutet as me pushkë.''
: Njerëzit që s'kanë frikë të flasin, s'kanë frikë as të vdesin.
* ''Ajo që ke frikë të gjen.''
* ''Ai që s'ka gojë, vdes pa ardh dita.''
* ''Ai që s'tutet me fjalë, s'tutet as me pushkë.''
* ''Atë që pështyn, mos e lëpij.''
* ''Atë që të qëllon me gur, mos e qëllo me bukë.''
* ''Ai që hyn në lumë edhe do laget.''
* ''Çakallit lëshoi ujkun.''
* ''Çkul dhëmbin, të të shëndoshen kryet.''
* ''Ç'pret nga ai që trembet ngas hija e tij.''
* ''Dajaku ka dalë nga xheneti.''
* ''Delen e mplakë frika nga ujku e gërshëra.''
* ''Derri do plumbin, nuk zihet me duar.''
* ''Ditëgjati s'bëhet ditëshkurtër me nëmë.''
* ''Drunë e shtrëmbër e djeg zjarri.''
* ''Dhe kau i mirë po s'e ngacmove, s'tërheq në brazdë.''
* ''Dhelprës me dhelpëri, ujkut me trimëri.''
* ''E nxehta del me të nxehtë, e ftohta me të ftohtë, helmi me helm.''
* ''Frika nuk e len lepurin me u majtë.''
* ''Frika ruan vreshtin, bekçiu nuk është gjithnjë.''
* ''Frika nuk e lë lepurin të vërë dhjamë.''
* ''Fusha bën baltë, mali bën furtunë.''
* ''Gozhda nxjerr goxhdën.''
* ''Gungaçit vetëm varri ia drejton samarin.''
* ''Guri i rrumbullkët nuk zë vend.''
* ''Gjalpin e ruan kripa.''
* ''Gjersa të mejtonet i mënçuri, i marri mbaroi punën.''
* ''I madh është edhe plepi, por e fëlliqin sorrat.''
* ''Ku do të dijë hëna se lehin qentë.''
* ''Ku ngul hunë var hejbet.''
* ''Ku rafsha mos u vrafsha.''
* ''Kur i morën armët Lekë Dukagjinit, tha: "Ma mirë me thon qe Leka, se qe vorri i Lekës".''
* ''Kur ke zemër ke edhe krahë.''
* ''Kur ngordh gjarpri, ngordh dhe helmi i tij.''
* ''Kush kërkon gjen.''
* ''Kush është trim me mend, se trima budallenj ka sa të duash.''
* ''Kush ka dhëmbë të fortë, breh dhe kockën.''
* ''Kush ka frikë nga hija e tij, le të mos tundet nga vendi.''
* ''Pushka don pushkën.''
* ''Pyet detin sa lumenj derdhen në të.''
* ''Qeni i pangopur të ha.''
* ''Qeni i tërbum do vra, se tërbon dynjanë.''
* ''Rrallë vritet burri që ka shumë armiq.''
* ''Si mjer peshkatari që ka frikë nga lumi.''
* ''S'ka qeder shqiponja, nga mushkonjat.''
* ''Shqerra që s'thërret mëmën humbet.''
* ''Trimëria e kthen plumbin mbrapsht.''
* ''Trimi e ka me vete fatin.''
* ''Trimin vraje, po mos e shaj.''
* ''Uji rrjedh pikë-pikë e ha gurin.''
* ''Zjarrit po nuk i fryve, nuk ndizet.''
* ''Amanetin e mban toka.''
* ''Amanetin as deti nuk e mban, e qet në lëndinë.''
* ''Mos ki frikë nga hasmi, po nga miku i rremë.''
* ''Po nuk e pate të ligun brenda, nuk të vjen nga jashtë.''
1.000

edits

Menyja e lëvizjeve