Jump to content

Zgjuarsia

Nga Wikiquote

Zgjuarsia është tërësia e funksioneve të lindura njohëse, përshtatëse dhe përfytyruese, të krijuara nga veprimtaria e trurit të njeriut dhe të disa kafshëve.

Thënie[Redakto]

 • Grave që kanë ndryshuar botën, s'u është dashur të shfaqin gjë tjetër, përveq zgjuarsisë së tyre.[1]
Rita Levi-Montalcini
 • Ka plot meshkuj të zgjuar që lidhen me femra budallaqe, por vështirë të shohësh një femër të zgjuar që lidhet me një mashkull budalla.[2]
Erica Jong
 • Edhe budallai mund të thotë ndonjë gjë të zgjuar, por për arsye të gabuara.[3]
Umberto Eco
 • Asgjë nuk shkakton më shumë dëme në një shtet sesa fakti që dinakët merren për të zgjuar.[4]
Francis Bacon
 • Banorët e tokës janë dy llojesh: mendimtarë të pafe dhe fetarë të pamend.[5]
Al-Ma'arri
 • Është mirë që femrat e bukura të mos jenë të zgjuara. Po të ishin edhe të zgjuara, do të ishte e padrejtë.[6]
Vittorio Buttafava
 • Nuk mund të besoj se Zoti që na ka pajisur me shqisa, arsye dhe intelekt, të dëshirojë që ne të heqim dorë nga përdorimi i tyre.[7]
Galileo Galilei
 • Njeriu i zgjuar nuk është ai që bën më pak gabime, por ai që nga gabimet e bëra mëson shumë.[8]
Harvey Mackay
 • Njerëzit e zgjuar janë të vërtetë në sjellje dhe në biseda: nuk thonë çdo gjë që mendojnë, por mendojnë çdo gjë që thonë.[9]
Gotthold Ephraim Lessing
 • Zgjuarsia është leva me të cilën mund të lëvizësh lëmshin e tokës.[10]
Honore de Balzac
 • Njeriu i zgjuar ia lejon vetes ca privilegje, si zgjedhjen e bashkëbiseduesve, për shembull.[11]
John Fante
 • Asnjëherë nuk je më shumë idiot, sesa atëherë kur përpiqesh të bësh si shumë i zgjuar.[12]
Charles Schulz

Proverba[Redakto]

 • Barku i gjerë, truri i ngushtë.
 • Budallai shkon tek e ngasin.
 • E mirë edhe fuqia, por ca më mirë urtija.
 • Kur del dielli, të gjithë e dinë nga bie lindja.
 • Kur gabon i mençuri çuditet budallai.
 • Ma mirë të kesh mend se pare.
 • Mendja është në majë të gjuhës.
 • Mendja e lehtë rëndon të zonë.
 • Për gjithë vend ka pleq me mend.
 • S'ka varfëri i mençuri.
 • Shtatin pyll e mendjen fyll.
 • Thesi i zbrazët s'qëndron në këmbë.
 • Vetëm budallai është i kënaqur gjithmonë nga vetja.

Referime[Redakto]

 1. ^ Levi-Montalcini, Rita. "Aforizma.al - Thënie nga Rita Levi-Montalcini". Aforizma.al. Marrë më 4 korrik 2020.
 2. ^ Jong, Erica. "Aforizma.al - Thënie nga Erica Jong". Aforizma.al. Marrë më 4 korrik 2020.
 3. ^ Eco, Umberto. "Aforizma.al - Thënie nga Umberto Eco". Aforizma.al. Marrë më 4 korrik 2020.
 4. ^ Bacon, Francis. "Aforizma.al - Thënie nga Francis Bacon". Aforizma.al. Marrë më 4 korrik 2020.
 5. ^ Ma'arri, Al. "Aforizma.al - Thënie nga Al-Ma'arri". Aforizma.al. Marrë më 4 korrik 2020.
 6. ^ Buttafava, Vittorio. "Aforizma.al - Thënie nga Vittorio Buttafava". Aforizma.al. Marrë më 4 korrik 2020.
 7. ^ Galilei, Galileo. "Aforizma.al - Thënie nga Galileo Galilei". Aforizma.al. Marrë më 4 korrik 2020.
 8. ^ Mackay, Harvey. "Aforizma.al - Thënie nga Harvey Mackay". Aforizma.al. Marrë më 4 korrik 2020.
 9. ^ Ephraim Lessing, Gotthold. "Aforizma.al - Thënie nga Gotthold Ephraim Lessing". Aforizma.al. Marrë më 4 korrik 2020.
 10. ^ de Balzac, Honore. "Aforizma.al - Thënie nga Honore de Balzac". Aforizma.al. Marrë më 4 korrik 2020.
 11. ^ Fante, John. "Aforizma.al - Thënie nga John Fante". Aforizma.al. Marrë më 4 korrik 2020.
 12. ^ Schulz, Charles. "Aforizma.al - Thënie nga Charles Schulz". Aforizma.al. Marrë më 4 korrik 2020.

Shiko edhe[Redakto]

Lidhje të jashtme[Redakto]

:Wikipedia
Wikipedia ka një artikull në lidhje me: