Jump to content

Johann Wolfgang von Goethe

Nga Wikiquote
Goethe (1828)
Goethe (1828)

Johann Volfgang Goethe (28 gusht 1749 - 22 mars 1832) është një shkrimtar, poet, novelist dhe dramaturg gjerman. Ai ka qenë gjithashtu aktor, shkencëtar, gjeolog, botanist, filozof dhe politikan. Ndër veprat e tij më të përmendura janë Fausti dhe Vuajtjet e djaloshit Verter.


Thënie[Redakto]

  • Arti dhe shkenca, vetëm atëherë kanë të drejtë ekzistence, kur e pajisin njeriun me kurajë për të përballuar luftën në jetë.
  • Shfrytëzo ditën e rinisë - o do të biesh ose do të sundosh; do të humbasësh o të fitosh, do të vuash ose do të triumfosh.
  • Jo në Amerikë! Këtu në Gjermani, ose asgjëkundi, duhet dhe mund të kërkojmë Amerikën!
  • Njeriu, kur dëgjon fjalë, shpesh beson se brenda tyre fshihen dhe mendime.
  • E patë! Kur merret me kësi budalli, në fund të fundit pëson dëm dhe djalli.
  • Zor është të shpëtojmë nga demonët, me ju na lidhin nyje të padukshme.
  • Lum kush jeton ende me shpresë se mund të dalë nga ky det gabimesh!
  • Ajo që nuk e dimë, ajo na duhet; ajo që dimë, nuk na hyn në punë.
  • Ah, ç'fatkeqësi që trupi s'na ka flatra, të shoqëronte fluturimin e mendjes!
  • Ka mbetur si zakon i lashtë, në botën e madhe ngrihen botët e vogla

Thënie për të[Redakto]

Thënie të atribuara gabimisht[Redakto]

Referime[Redakto]

Gëte, Vepra të zgjedhura 1, Shtëpia Botuese "Naim Frashëri", përkthyer nga origjinali nga Skënder Luarasi, Tiranë, 1987

Shiko edhe[Redakto]

Lidhje të jashtme[Redakto]

:Wikipedia
Wikipedia ka një artikull në lidhje me:


Commons
Wikimedia Commons ka materiale multimediale në lidhje me: