Jump to content

Arti

Nga Wikiquote

Arti është një formë e pasqyrimit të botës nëpërmjet riprodhimit të realitetit në mënyrë krijuese me anë figurash artistike.

Thënie[Redakto]

 • Arti bëhet nga të vetmuarit për të vetmuarit.
Luis Barragán 12 May 1980
 • Të flasësh për artin është si të vallëzosh për arktitekturën.
David Bowie
 • Artistët e mirë kopjojnë. Artistët e shkëlqyeshëm vjedhin.
Pablo Picasso
 • Arti është pasqyrë e jetës.
Leo Tolstoy
 • Duke mos besuar në ideale, s'ka edhe burime për të krijuar në fushën e artit.[1]
Vangjel Koça
 • Sa më i keq aktori, aq më shumë duartrokitje kërkon.[2]
Miço Kallamata
 • Arti është më i varfër se jeta.[3]
Zija Çela
 • Arti nuk është bërë për ta vrarë njeriun, por për ta ngritur lart dhe për ta tërhequr në epiqendër të vrullit të jetës.[4]
Zija Çela
 • Stili për veprën është si gjaku për trupin.[5]
Shyqri Galica
 • Artisti, poeti është dy herë qytetar para popullit, ai është dy herë i përgjegjshëm: si çdo qytetar dhe si poet.[6]
Anton Çefa
 • Arti dhe letërsia është në fund të fundit, të thënit e gjërave në një mënyrë të veçantë.[7]
Ramiz Gjini
 • Natyra, apo Zoti, i ka dhuruar botës shumë vlera e bukuri. Njëra ndër këto është krijuesi, shkrimtari. Nëse ka lënë edhe diçka të bukur që s'e ka krijuar, atë në njëfarë mënyre e plotëson artisti.[8]
Agim Shehu
 • Në art ka një çels, një zgjidhje, një kapje, një hyrje, që s'mund të ta tregojë njeri. Është si puna e hajdutit që gjen çelsin ta hapë kasafortën. Kështu është edhe letërsia.[9]
Maks Velo
 • Artisti është një minator në këtë galeri të pafundme e të panjohur dhe nga raporti me "mineralin" e ri që nxjerr, përcaktohet bashkëkohësia dhe moderniteti i artit të tij.[10]
Vath Koreshi
 • Në art, një dashuri, qoftë kur duket e padobishme është më e frytshme se një urrejtje që ngjan e suksesshme.[11]
Ismail Kadare
 • Arti është e fshehura e fjalës.[12]
Ajete Zogaj
 • Qëllimi i një artisti është të pasqyrojë jo vetëm të bukurën, por edhe të shëmtuarën nëpërmjet të bukurës.[13]
Ilir Muharremi
 • Artisti ndjenjën e tij artistike më së miri e nxjerr nëpërmjet dehjes dhe ëndrrës.[14]
Ilir Muharremi
 • Arti është konflikt ku fituese është e bukura.[15]
Ilir Muharremi
 • Arti është një fenomen i cili kontribuon në çdo shoqëri dhe jep vizionin për identitet.[16]
Sislej Xhafa
 • Ledhatimet janë arti i gjallë.[17]
Visar Zhiti
 • Artit i duhet fryma e gjallë, jo gjarpërinjtë t'i sillen vërdallë.[18]
Sali Bashota
 • Arti bëhet më i sinqertë atje ku guxon të shprehë veten e tij.[19]
Artan Fuga
 • Arti i bukur ose arti shpirtëror është si drita dhe ajo nuk mund të kapet.[20]
Nebih Muriqi
 • Artisti i madh nuk pyet as për luftëra, as për epidemi, as për tërmete... ai fluturon mbi të gjitha këto me veprën e vet dhe mbetet i përjetshëm.[21]
Vedat Kokona
 • Liria e artit - liri e popullit të tij.[22]
Adriatik Kallulli
 • Gjyqi i artit është më i pamëshirshëm se gjyqi i fundit.[23]
Fatmir Alimani
 • Është art të jetosh vetëm nga arti.[24]
Remzi Limani
 • Kompozitor nuk është ai që shkruan muzikë, por ai që nuk mund të qëndrojë pa shkruar muzikë.[25]
Tonin Harapi
 • Arti gjithashtu ka mjetet e tij, fortesat, veglat, së fundi, armët e tij, shumica të fshehta, bota reale ka armët e saj kundër artit: censurën, doktrinat, burgjet.[26]
Ismail Kadare
 • Vetëm artisti mund ta shohë të padukshmen, vetëm ai është i përgatitur ta paguajë haraçin më të madh për këtë guxim.[27]
Prend Buzhala
 • Ideal i artistit është: të sakrifikohesh për ta ngritur punën në art, se vdekja e artit është vdekje e artistit, kurse vdekja e artistit nuk është vdekje e artit.[28]
Ag Apolloni
 • Arti mobilizon masat, por edhe shpërndan masat.[29]
Avni Rudaku
 • Shtëpia më mikpritëse në botë është gjuha e poetit.[30]
Halil Rama
 • I vetmi aktivitet që nuk të qet kurrë në pension është aktrimi.[31]
Ismet Krasniqi

Referime[Redakto]

 1. ^ Koça, Vangjel (2008). Berisha, Ali; Përnokaj, Luz (red.). Aforizma nga autorë shqiptarë 2. Faik Konica. fq. 24. ISBN 978-9951-06-231-2.
 2. ^ Kallamata, Miço (2008). Berisha, Ali; Përnokaj, Luz (red.). Aforizma nga autorë shqiptarë 2. Faik Konica. fq. 24. ISBN 978-9951-06-231-2.
 3. ^ Çela, Zija (2008). Berisha, Ali; Përnokaj, Luz (red.). Aforizma nga autorë shqiptarë 2. Faik Konica. fq. 24. ISBN 978-9951-06-231-2.
 4. ^ Çela, Zija (2008). Berisha, Ali; Përnokaj, Luz (red.). Aforizma nga autorë shqiptarë 2. Faik Konica. fq. 24. ISBN 978-9951-06-231-2.
 5. ^ Galica, Shyqri (2008). Berisha, Ali; Përnokaj, Luz (red.). Aforizma nga autorë shqiptarë 2. Faik Konica. fq. 24. ISBN 978-9951-06-231-2.
 6. ^ Çefa, Anton (2008). Berisha, Ali; Përnokaj, Luz (red.). Aforizma nga autorë shqiptarë 2. Faik Konica. fq. 24. ISBN 978-9951-06-231-2.
 7. ^ Gjini, Ramiz (2008). Berisha, Ali; Përnokaj, Luz (red.). Aforizma nga autorë shqiptarë 2. Faik Konica. fq. 25. ISBN 978-9951-06-231-2.
 8. ^ Shehu, Agim (2008). Berisha, Ali; Përnokaj, Luz (red.). Aforizma nga autorë shqiptarë 2. Faik Konica. fq. 25. ISBN 978-9951-06-231-2.
 9. ^ Velo, Maks (2008). Berisha, Ali; Përnokaj, Luz (red.). Aforizma nga autorë shqiptarë 2. Faik Konica. fq. 25. ISBN 978-9951-06-231-2.
 10. ^ Koreshi, Vath (2008). Berisha, Ali; Përnokaj, Luz (red.). Aforizma nga autorë shqiptarë 2. Faik Konica. fq. 25. ISBN 978-9951-06-231-2.
 11. ^ Kadare, Ismail (2008). Berisha, Ali; Përnokaj, Luz (red.). Aforizma nga autorë shqiptarë 2. Faik Konica. fq. 25. ISBN 978-9951-06-231-2.
 12. ^ Zogaj, Ajete (2008). Berisha, Ali; Përnokaj, Luz (red.). Aforizma nga autorë shqiptarë 2. Faik Konica. fq. 25. ISBN 978-9951-06-231-2.
 13. ^ Muharremi, Ilir (2008). Berisha, Ali; Përnokaj, Luz (red.). Aforizma nga autorë shqiptarë 2. Faik Konica. fq. 25. ISBN 978-9951-06-231-2.
 14. ^ Muharremi, Ilir (2008). Berisha, Ali; Përnokaj, Luz (red.). Aforizma nga autorë shqiptarë 2. Faik Konica. fq. 25. ISBN 978-9951-06-231-2.
 15. ^ Muharremi, Ilir (2008). Berisha, Ali; Përnokaj, Luz (red.). Aforizma nga autorë shqiptarë 2. Faik Konica. fq. 26. ISBN 978-9951-06-231-2.
 16. ^ Xhafa, Sislej (2008). Berisha, Ali; Përnokaj, Luz (red.). Aforizma nga autorë shqiptarë 2. Faik Konica. fq. 26. ISBN 978-9951-06-231-2.
 17. ^ Zhiti, Visar (2008). Berisha, Ali; Përnokaj, Luz (red.). Aforizma nga autorë shqiptarë 2. Faik Konica. fq. 26. ISBN 978-9951-06-231-2.
 18. ^ Bashota, Sali (2008). Berisha, Ali; Përnokaj, Luz (red.). Aforizma nga autorë shqiptarë 2. Faik Konica. fq. 26. ISBN 978-9951-06-231-2.
 19. ^ Fuga, Artan (2008). Berisha, Ali; Përnokaj, Luz (red.). Aforizma nga autorë shqiptarë 2. Faik Konica. fq. 26. ISBN 978-9951-06-231-2.
 20. ^ Muriqi, Nebih (2011). Berisha, Ali; Përnokaj, Luz (red.). Aforizma nga autorë shqiptarë 3. Faik Konica. fq. 22. ISBN 978-9951-06-345-6.
 21. ^ Kokona, Vedat (2011). Berisha, Ali; Përnokaj, Luz (red.). Aforizma nga autorë shqiptarë 3. Faik Konica. fq. 22. ISBN 978-9951-06-345-6.
 22. ^ Kallulli, Adriatik (2011). Berisha, Ali; Përnokaj, Luz (red.). Aforizma nga autorë shqiptarë 3. Faik Konica. fq. 22. ISBN 978-9951-06-345-6.
 23. ^ Alimani, Fatmir (2011). Berisha, Ali; Përnokaj, Luz (red.). Aforizma nga autorë shqiptarë 3. Faik Konica. fq. 22. ISBN 978-9951-06-345-6.
 24. ^ Limani, Remzi (2011). Berisha, Ali; Përnokaj, Luz (red.). Aforizma nga autorë shqiptarë 3. Faik Konica. fq. 22. ISBN 978-9951-06-345-6.
 25. ^ Harapi, Tonin (2011). Berisha, Ali; Përnokaj, Luz (red.). Aforizma nga autorë shqiptarë 3. Faik Konica. fq. 22. ISBN 978-9951-06-345-6.
 26. ^ Kadare, Ismail (2011). Berisha, Ali; Përnokaj, Luz (red.). Aforizma nga autorë shqiptarë 3. Faik Konica. fq. 23. ISBN 978-9951-06-345-6.
 27. ^ Buzhala, Prend (2011). Berisha, Ali; Përnokaj, Luz (red.). Aforizma nga autorë shqiptarë 3. Faik Konica. fq. 23. ISBN 978-9951-06-345-6.
 28. ^ Apolloni, Ag (2011). Berisha, Ali; Përnokaj, Luz (red.). Aforizma nga autorë shqiptarë 3. Faik Konica. fq. 23. ISBN 978-9951-06-345-6.
 29. ^ Rudaku, Avni (2011). Berisha, Ali; Përnokaj, Luz (red.). Aforizma nga autorë shqiptarë 3. Faik Konica. fq. 23. ISBN 978-9951-06-345-6.
 30. ^ Rama, Halil (2011). Berisha, Ali; Përnokaj, Luz (red.). Aforizma nga autorë shqiptarë 3. Faik Konica. fq. 23. ISBN 978-9951-06-345-6.
 31. ^ Krasniqi, Ismet (2011). Berisha, Ali; Përnokaj, Luz (red.). Aforizma nga autorë shqiptarë 3. Faik Konica. fq. 23. ISBN 978-9951-06-345-6.

Shiko edhe[Redakto]

Lidhje të jashtme[Redakto]

:Wikipedia
Wikipedia ka një artikull në lidhje me:


Commons
Wikimedia Commons ka materiale multimediale në lidhje me:


Wiktionary
Wikifjalori ka informacione në lidhje me: