Jump to content

Platoni

Nga Wikiquote

Platoni (427 p.e.s. - 347 p.e.s.) ishte filozof i Greqisë antike, student i Sokratit, autor i disa dialogëve filozofikë dhe themelues i Akademisë në Athinë ku studioi edhe Aristoteli.

Thënie[Redakto]

 • Tregohu i mirë, sepse kushdo që takon, po përballet me një betejë të vështirë.
 • Ngadhënjimi i parë dhe i madh është ngadhënjimi i vetvetes. Të jesh i mposhtur nga ana e vetvetes është gjëja më e turpshme dhe më e mjerueshme.
 • Vetëm të vdekurit e kanë parë fundin e luftës.
 • Besimi i vertetë është fuqija e shoqniis edhě e Atëdheut. [1]
 • Gabimi më i madh i mjekëve është se ata mundohen ta shërojnë trupin e njeriut duke mos u përpjekur ta shërojnë shpirtin e tij; megjithatë, shpirti dhe trupi përbëjnë në vete një tërësi dhe ata nuk mund të shërohen veç e veç!
 • Dashuria është një sëmundje e rëndë mendore
 • Shtetet janë si njerëzit, ato rriten nga karaktere njerëzore
 • Në prekjen e dashurisë të gjithë bëhen poetë
 • Heshtja juaj jep pelqimin
 • Mund të zbulosh më shumë për atë person në një orë lojë se

në një vit bisedash

 • Ata që janë në gjendje të shohin përtej hijeve dhe

gënjeshtrave te kulturës së tyre nuk do të kuptohen kurrë, e lëre më të besohen, nga masat

 • Çdo zemër këndon një këngë, e paplotë, derisa një zemër tjetër të pëshpërisë përsëri
 • Ne lehtë mund ta falim nje femije që ka frikë nga erresira; tragjedia e vertete e jetes eshte kur

te rriturit kanë frike nga drita

 • Mos e stërvitni një fëmijë të mësojë me forcë ose ashpërsi; por drejtojini tek ajo që i zbavit

mendjen, në mënyrë që të jeni më të aftë të zbuloni me saktësi prirjen e veçantë të gjeniut të secilit

 • Ekzistojnë tre lloj njerëzish; dashamirësit e mençurisë, dashamirësit e nderit dhe

dashamirësit e fitimit

 • Guxim është të dish se çfarë të mos kesh frikë
 • Ju nuk duhet t’i nderoni njerëzit më shumë sesa të vërtetën
 • Dashuria është thjesht emri për dëshirën dhe ndjekjen e së tërës
 • Pamja tiranizohet mbi të vërtetën
 • Njerëzit e dënojnë padrejtësinë jo ngaqë nuk duan të kryehen më të tilla,por ngaqë kanë

frikë se do të jenë vetë viktima

 • Njerëzimi kurrë nuk do ta shohë fundin e telasheve derisa dashamirësit e mençurisë të

mbajnë pushtetin politik, ose mbajtësit e pushtetit të bëhen dashamirës të mençurisë

 • Poetët shqiptojnë gjëra të mëdha dhe të mençura të cilat ata vetë nuk i kuptojnë
 • Dituria bëhet e keqe nëse qëllimi nuk është i virtytshëm
 • Në shkallën që unë pushoj të ndjek pasionet e mia më të thella, unë gradualisht do të

kontrollohem nga frika ime më e thellë

Thënie për të[Redakto]

Thënie të atribuara gabimisht[Redakto]

Referimet[Redakto]

 1. ^ (përkthyer nga Shtjefën Gjeçovi në "Besimi dhe Atëdheu")

Shiko edhe[Redakto]

Lidhje të jashtme[Redakto]

:Wikipedia
Wikipedia ka një artikull në lidhje me:


Commons
Wikimedia Commons ka materiale multimediale në lidhje me: