Jump to content

Morali

Nga Wikiquote

Morali është një rregull, parim ose normë e sjelljes e paravendosur nga një shoqëri, bashkësi, dhe e pranuar nga një njeri për mënyrën e tij të sjelljes dhe e zbatueshme nga të gjithë njerzit e arsyeshëm; ose mësim i vlefshëm në mirësjellje, etikë ose domëthenie praktike e shprehur apo e nënkuptuar në një histori, fabul, ose ngjarje.


Thënie

[Redakto]
 • Dashuria ka një moral edhe jashtë martese, por martesa pa dashuri është imorale.[1]
Ellen Key
 • Ai që vesh moralin si petkun më të mirë, më mirë të rrijë lakuriq.[2]
Khalil Gibran
 • Ata që akoma ushqehen me mish ndërkohë që mund të ushqehen me diçka tjetër, nuk mund të pretendojnë të jenë moralistë të vërtetë.[3]
Stephen R. L. Clark
 • Nuk ekziston gjeni pa shije, siç nuk ekziston karakteri pa moralitet.[4]
Gerard de Nerval
 • Të gjitha parimet morale universale, janë fantazi të plogështa.[5]
Marquis de Sade
 • Të gjitha gjërat që vërtet më pëlqejnë, ose janë të paligjshme, ose të pamoralshme, ose shëndoshin.[6]
Alexander Woollcott
 • Sjellja morale është e mundur vetëm atje ku ka liri.[7]
Romano Guardini
 • Kemi dy lloj moralesh bri për bri: njërin që e predikojmë por s'e praktikojmë, dhe tjetrin që e praktikojmë por që rrallë e predikojmë.[8]
Bertrand Russell
 • Nuk ekzistojnë fenomene morale, ekzistojnë vetëm interpretime morale të fenomeneve.[9]
Friedrich Nietzsche
 • Një mashkull moralist është hipokrit. Një femër moraliste është patjetër e shëmtuar.[10]
Oscar Wilde
 • Morali është mënyra e të sjellurit kundrejt personave që nuk na pëlqejnë.[11]
Oscar Wilde
 • Morali është dobësia e trurit.[12]
Arthur Rimbaud
 • Grushti i ashpër i moralit nuk ka aspak respekt për esencën fisnike të egoizmit.[13]
Max Stirner
 • Gjëja më e bukur e kësaj bote është morali.[14]
Frank Wedekind
 • Detyra e vetme dhe kryesore e edukimit mund të përmblidhet në konceptin e moralitetit.[15]
Johann Friedrich Herbart
 • Bëhemi persona moral, sapo jemi të palumtur.[16]
Marcel Proust
 • Yjet e qiellit përmbi mua, ligji moral në mua.[17]
Immanuel Kant

Proverba

[Redakto]

Referime

[Redakto]
 1. ^ Key, Ellen. "Aforizma.al - Thënie nga Ellen Key". Aforizma.al. Marrë më 30 korrik 2020.
 2. ^ Gibran, Khalil. "Aforizma.al - Thënie nga Khalil Gibran". Aforizma.al. Marrë më 30 korrik 2020.
 3. ^ R. L. Clark, Stephen. "Aforizma.al - Thënie nga Stephen R. L. Clark". Aforizma.al. Marrë më 30 korrik 2020.
 4. ^ de Nerva, Gerard. "Aforizma.al - Thënie nga Gerard de Nerva". Aforizma.al. Marrë më 30 korrik 2020.
 5. ^ de Sade, Marquis. "Aforizma.al - Thënie nga Marquis de Sade". Aforizma.al. Marrë më 30 korrik 2020.
 6. ^ Woollcott, Alexander. "Aforizma.al - Thënie nga Alexander Woollcott". Aforizma.al. Marrë më 30 korrik 2020.
 7. ^ Guardini, Romano. "Aforizma.al - Thënie nga Romano Guardini". Aforizma.al. Marrë më 30 korrik 2020.
 8. ^ Russe, Bertrand. "Aforizma.al - Thënie nga Bertrand Russe". Aforizma.al. Marrë më 30 korrik 2020.
 9. ^ Nietzsche, Friedrich. "Aforizma.al - Thënie nga Friedrich Nietzsche". Aforizma.al. Marrë më 30 korrik 2020.
 10. ^ Wilde, Oscar. "Aforizma.al - Thënie nga Oscar Wilde". Aforizma.al. Marrë më 30 korrik 2020.
 11. ^ Wilde, Oscar. "Aforizma.al - Thënie nga Oscar Wilde". Aforizma.al. Marrë më 30 korrik 2020.
 12. ^ Rimbaud, Arthur. "Aforizma.al - Thënie nga Arthur Rimbaud". Aforizma.al. Marrë më 30 korrik 2020.
 13. ^ Stirner, Max. "Aforizma.al - Thënie nga Max Stirner". Aforizma.al. Marrë më 30 korrik 2020.
 14. ^ Wedekind, Frank. "Aforizma.al - Thënie nga Frank Wedekind". Aforizma.al. Marrë më 30 korrik 2020.
 15. ^ Friedrich Herbart, Johann. "Aforizma.al - Thënie nga Johann Friedrich Herbart". Aforizma.al. Marrë më 30 korrik 2020.
 16. ^ Proust, Marcel. "Aforizma.al - Thënie nga Marcel Proust". Aforizma.al. Marrë më 30 korrik 2020.
 17. ^ Kant, Immanuel. "Aforizma.al - Thënie nga Immanuel Kant". Aforizma.al. Marrë më 30 korrik 2020.

Shiko edhe

[Redakto]

Lidhje të jashme

[Redakto]
:Wikipedia
Wikipedia ka një artikull në lidhje me: