Jump to content

Salvador Dalí

Nga Wikiquote
Ky artikull nuk përmban asnjë referim. Për pasojë, besueshmëria në të lë për të dëshiruar. Ndihmoni të shtojmë burime sipas udhëzimeve të përshkruara te Ndihmë:Referimi.


Salvador Felipe Jacinto Dalí Domènech, i njohur nën emrin Salvador Dalí (11 maj 1904 - 23 janar 1989) ishte një artist, piktor surrealist, skulptor dhe skenograf. Ai lindi dhe vdiq në Figueres në Kataloni, ku dhe krijoi muzeun e tij më 1974, Teatri-Muze Gala Salvador Dalí.

Thënie[Redakto]

 • Qysh kur revolucioni francez ka zhvilluar një tendencë të mbrapshtë, kretinizuese për të konsideruar një gjeni (përveç punës së tij) si qenie njerëzore pak a shumë të njëjtë në çdo kuptim si të vdekshëm të tjerë të zakonshëm. Kjo eshte e gabuar. Dhe nëse kjo është e gabuar për mua, gjeniu i rendit më të madh shpirtëror ose i ditës sonë, një gjeni i vërtetë modern, është akoma më e gabuar kur zbatohet për ata që mishëruan gjeninë pothuajse hyjnor të Rilindjes, siç është Raphael.
 • Qeveritë demokratike nuk janë të përshtatshme për botimin e zbulesave bubulluese që unë kam zakon të bëj. Pjesët e pabotuara do të shfaqen më vonë.. .. kur Evropa do të ketë rivendosur monarkitë e saj tradicionale.
 • Unë kurrë nuk kam qenë në gjendje të jem një nxënës mesatar. Unë ose do të tregohesha kundërshtar për çdo mësimdhënës dhe do të jepja përshtypjen e të qenurit tërësisht memec ose do të përshkoja veten time në punën time me një tërbim, një durim dhe një gatishmëri për të mësuar se i habiti të gjithë. Por për të zgjuar zellin tim, ishte e nevojshme të më ofrohej diçka që më pëlqeu. Kur më vinte oreksi, bëhesha pambarimisht i uritur.
 • Nuk është e nevojshme që publiku ta dijë nëse bëj shaka apo jam serioz, ashtu siç nuk është e nevojshme që unë vetë ta di.
 • Dikush si unë, i cili pretendonte se ishte një i çmendur i vërtetë, që jetonte dhe organizohej me një precizitet Pitagorani..
 • Surrealizmi në periudhën e hershme të tij ofroi metoda specifike për të afruar imazhet me iracionalitetin konkret. Këto metoda, bazuar në rolin ekskluziv pasiv dhe pranues të 'subjektit surrealist', janë të dështuara dhe po i japin rrugë metodave të reja surrealiste për eksplorimin sistematik të joracionalëve.. Imazhet e reja deliruese të irracionalitetit konkret sugjerojnë 'mundësi' fizike, reale; ato shkojnë përtej fushës së fantazive psikoanalizuese dhe përfaqësimeve 'virtuale'. Kundër kujtesës së ëndrrave dhe pamjeve të pamundura, virtuale të gjendjeve thjesht marrëse që mund të rrëfehen vetëm, faktet fizike të iracionalitetit 'objektiv’, me të cilin tashmë mund të ketë lënduar veten.
 • Gabimet janë pothuajse gjithmonë të një natyre të shenjtë. Asnjëherë mos u përpiqni t'i korrigjoni ato. Përkundrazi: racionalizoni ato, kuptojini ato plotësisht. Pas kësaj, do të jetë e mundur që t'i sublimoni ato.
 • Mos u mërzit nëse je modern. Fatkeqësisht është e vetmja gjë që, çfarëdo që të bësh, nuk mund ta shmangësh.
 • Unë mendoj se liria më e ëmbël për një njeri në tokë konsiston në të qenit në gjendje të jetojë, nëse i pëlqen, pa pasur nevojë të punojë.
 • Nëse nuk pranoni të studioni anatominë, artet e vizatimit dhe perspektivën, matematikën e estetikës dhe shkencën e ngjyrës, më lejoni t'ju them se kjo është më shumë një shenjë dembelizmi sesa gjenialiteti.
 • Filloni të vizatoni dhe pikturoni si mjeshtrat e vjetër. Pas kësaj bëni siç e shihni të arsyeshme - gjithmonë do të respektoheni.
 • Gjumi është një mënyrë e të vdekurit ose të paktën të vdesësh në realitet, më mirë akoma është vdekja e realitetit, por realiteti vdes në dashuri si në ëndrra. Jeta e njeriut është tërësisht e pushtuar nga osmoza e përgjakshme e ëndrrave dhe dashurisë.
 • Vizatimi është ndershmëria e artit. Nuk ekziston mundësia e mashtrimit. Është ose e mirë ose e keqe.
 • Nuk konsumoj drogë. Unë jam drogë.
 • Burri i parë që i krahasoi faqet e një gruaje të re me një trëndafil ishte padyshim një poet; i pari që e përsëriti ishte padyshim një idiot.
 • Çdo mëngjes sapo zgjohem ndiej një kënaqësi të madhe: Atë të të qenurit Salvador Dali, dhe e pyes veten, i mrekulluar, çfarë gjëje gjeniale do të bëjë ai sot, ky Salvador Dalija.

Thënie për të[Redakto]

 • Unë kam qenë i prirur t'i konsideroj surrealistët si budallenj të plotë, por ai spanjoll i ri me sytë e tij të sinqertë, fanatikë dhe mjeshtërinë e tij të padiskutueshme teknike, e ka ndryshuar vlerësimin tim.
Sigmund Freud

Thënie të atribuara gabimisht[Redakto]

Referime[Redakto]

Shiko edhe[Redakto]

Lidhje të jashtme[Redakto]

:Wikipedia
Wikipedia ka një artikull në lidhje me:


Commons
Wikimedia Commons ka materiale multimediale në lidhje me: