Jump to content

Historia

Nga Wikiquote

Historia është shkencë shoqërore, e cila merret me studimin e së kaluarës së njerëzimit, së tashmes, dhe përmes këtyre të dyjave, studion të ardhmen.

Thënie

[Redakto]
 • Nuk nevojitet udhëtimi në kohë për të qenë historian.
Isaac Asimov
 • Nëse mendon se këto janë kohë të vështira, lexo librat e historisë.
Bill Maher
 • Iluzioni është rrodhja më e pashqitshme e ndërgjegjes kolektive. Historia jep mësim, por nuk ka nxënës.
Antonio Gramsci
 • Historia na mëson se gratë do të harrohen nëse ato harrojnë të mendojnë për vete.
Louise Otto-Peters
 • Ata që nuk e njohin historinë janë të dënuar ta përsërisin.
George Santayana
 • Historia na mëson se njerëzit dhe qeveritë nuk kanë mësuar kurrë asgjë nga historia.
Georg Wilhelm Friedrich Hegel
 • Një popull i madh është vërtet i tillë nëse konsideron të shenjta angazhimet që ka dhe nuk u shmanget sprovave madhore që përcaktojnë kursin e historisë.
Benito Mussolini
 • Poeti është historian i zemrës njerëzore.
Johann Georg Hamann
 • Atë çfarë ka krijuar përralla, nganjëherë e përsërit historia.
Victor Hugo
 • E gjithë historia është vetëm përsëritje. Një shekull i ngjason një tjetri.
Victor Hugo
 • Miti përjetësohet që historia të marrë sadopak kuptim.
David Bidussa
 • Për shkencë lexo libra të rinj, për histori lexo libra të vjetër: letërsia klasike është gjithmonë moderne.
Edward Bulwer-Lytton
 • Historia e njerëzimit është një çast mes dy hapave të një shtegtari.
Franz Kafka
 • Të gjithë mendojnë se historia e tyre është më tragjikja.
Jeanette Winterson
 • Sado e çuditshme të duket, jeta ime bazohet në një histori të vërtetë.
Ashleigh Brilliant
 • Nuk mund të kulturohemi pa njohur historinë tonë.
Dario Fo
 • Një herë brenda rrjedhës së historisë, nuk del dot më.
Richard Nixon
 • Një brez që injoron historinë, nuk ka të shkuar e as të ardhme.
Robert A. Heinlein
 • Kush e lexon historinë përveçse historianët kur korrigjojnë gabimet e tyre.
Alexandre Dumas (père)
 • Jeta është shumë e shkurtër për një histori të gjatë.
Mary Wortley Montagu
 • Historitë që dëgjojmë kur jemi fëmijë janë ato që kujtojmë gjatë gjithë jetës.
Stephen King
 • Historisë nuk i kërkohet as numri i të vdekurve dhe as kostoja e punëve të mëdha.
Leo Longanesi
 • Historiani është një profet që sheh nga e shkuara.
Friedrich Schiller
 • Historia na kujton vetëm një zgjidhje krejtësisht radikale: përmbytjen universale.
Henrik Ibsen
 • Historia është versioni i ngjarjeve të shkuara, për të cilat njerëzit kanë vendosur të bien dakort.
Napoleon Bonaparti
 • Historia është tërësia e gjërave që mund të ishin shmangur.
Konrad Adenauer
 • Historia është shkenca e gjërave që nuk përsëriten.
Paul Valery
 • Historia është një udhë në kërkim të njeriut.
Enzo Biagi
 • Historia është gjithmonë ndryshe nga ç'ka ndodhur vërtet.
Halldòr Laxness
 • Fakti se njerëzit nuk mësojnë shumë nga historia është mësimi më i rëndësishëm që historia na jep.[1]
Aldous Huxley

Proverba

[Redakto]

Shiko edhe

[Redakto]

Referime

[Redakto]
 1. ^ "Thënie dhe aforizma mbi fjalën Histori". Aforizma.al. Marrë më 8 shtator 2020.

Lidhje të jashtme

[Redakto]
:Wikipedia
Wikipedia ka një artikull në lidhje me:


Wiktionary
Wikifjalori ka informacione në lidhje me: